TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. március 11., vasárnap

Szilva és mák avagy Nem nagy dolog ám...

Nem nagy ügy, inkább egy kis játék.
Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek. 
De olyan fincsi volt, és hama-gyorsan elfogyott, hogy már nincs is, és azt se vette senki észre, hogy nem a legszebb lett a piskótám 😁😉
Hm.. ezt most kár volt elárulnom...😏













PISKÓTATEKERCS, MÁKKAL
    ÉS SZILVALEKVÁRRAL
Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
3 ek. darált mák
1 cs. vaníliás cukor
35 szilvalekvár (legalább 😉)
porcukor
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A sütőbe való tepsit (amit ált. adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk.
A lisztet, a mákkal és a sütőporral összekeverjük.  
A tojások szétválasztjuk.
A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a mákos-lisztet.
(Piskóta készítésekor, ügyeljünk a habosságának megőrzésére; tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a levegő kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához.)
A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütőajtaját!
Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még forrón, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, gyorsan leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 15-20 percig pihentetjük.
A lekvárt meglangyosítjuk (nem legyen túl meleg), hogy könnyebben kenjük és a tésztába is kicsi beivódjon.
A piskótalapot kigöngyöljük, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, szép egyenletesen eloszlatjuk rajta, illetve a egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a lekvár, pici kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot és szorosan feltekerjük.
Ha, tudunk még annyit várni; 20 perc pihi után, felszeletelhetjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése