Néha bekattanok! 😜😵
...mindenki, csak nem mindig valljuk be 😉
Ma például, rakott káposztát kívántam, de hús nélkül, illetve valami mással.
Aztán egy pillanatra megjött az eszem...
...és az tök jó!
CiróBácsi
RAKOTT KÁPOSZTÁJA,
FÜSTÖLT OLDALASSAL ÉS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
4 db
sütnivaló kolbász
60-80 dkg
füstölt oldalas
80 dkg
savanyú káposzta
20 dkg rizs
1 fej
vöröshagyma
2 db tv
paprika
1 db
paradicsom
1 nagy p.
tejföl (450g) + tálalás
1-2 db
babérlevél
fűszerpaprika
majoránna
kömény
só
zsemlemorzsa
A húsok, illetve
a kolbász és a füstölt oldalas aránya változhat.
A füstölt
oldalast feldaraboljuk, és kb. 1 órát főzzük, majd felhasználásig a főző vízében
hagyjuk.
Elkészítjük
a párolt rizst.
A káposztát ízlés szerint kimossuk, kicsit átvagdossuk. (Aki megszokta, főzni, párolni, hogy puhább legyen, az természetesen most is megteheti.)
A vöröshagymát felaprítjuk és üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk az időközben felkockázott
paprikát, és paradicsomot, megsózzuk, majoránnával, köménnyel és babérlevéllel
ízesítve néhány percig pirítjuk, majd meghintjük fűszerpaprikával, és annyi vízzel
felöntve, ami épp ellepi, legalább 25-30 percig főzzük, közben a vizet szükség
szerint pótoljuk, tehát egy pörköltalapot készítünk.
Amikor az
alapunk elkészült (nem túl sok leve!) belekeverjük a kész párolt rizst, majd a
tejföl felét.
Egy kis
tepsit (32/20) vékonyan kizsírozunk (vagy olajozunk), meghintjük egy kevés zsemlemorzsával és egyenletesen elosztjuk benne a káposzta felét.
Ezután
rátesszük a tejfölös-rizst, aztán ismét káposzta következik; jól lenyomkodjuk, a
maradék tejfölből, 2-3 kanállal félreteszünk, a többivel megkenjük a káposztánkat.
Az egész tetejére
szépen ráfektetjük a kolbászokat és a oldalasokat, amiknek a tetejét
megkenegetjük a félretett tejöllel.
Előmelegített
sütőben 180-190 fokon, 45-50 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése