Amikor az emberfia egy új ízzel, egy új kombinációval találkozik, nem árt egy pillanatra letisztítani az agyunkat, és úgy értékelni, tehát elvonatkoztatni, a megszokott ízektől.
Egyébként erre, létezik egy "bölcs" vélemény: -Aha, érdekes!
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak.
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak.
Gondoltam rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást illetve receptet. Sőt!
TÁRKONYOS-TÚRÓS KIFLI
36 db
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás +
kenés
2 dl tej
3 dkg
élesztő
3 ek.
kristálycukor
2 cs.
vaníliás cukor
csipet só
-a töltelék-
45 dkg túró
(gyanítom az idő, árpolitikai, vasfoga rágta le, azt az 5 dekát, az elmúlt
években)
3-4 ek.
tejföl
10 dkg
kristálycukor
4 tk.
morzsolt tárkony
Az élesztőt,
a cukorral ízesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk.
A vajat
szépen elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint egy
csipet sót.
A vajas lisztbe
mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és
laza mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük, ha kell többször is!)
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük, ha kell többször is!)
Az így
kapott tésztánkból 3 egyforma cipót formázunk, és langyos helyen duplájára
kelesztjük.
A túrót,
tejföllel és a cukorral kikeverjük, morzsolt tárkonnyal ízesítjük.
(Túrót, többféle
állagban kaphatunk, amit a tejföl mennyiségével lazíthatunk szükség szerint, az
is előfordulhat, hogy kevesebb tejföl kell, mint amit írtam, a lényeg, hogy ne
legyen túl híg. Természetesen, ha van friss tárkonyunk, akkor még finomabb,
zamatosabb lesz a töltelék.)
A cipóinkat
kb. 35 centis körökké kinyújtjuk, aztán egy éles késsel 12 egyforma cikkre
vágjuk.
A cikkek külső széleire egy teáskanál segítségével elhelyezzük a tölteléket, és ügyesen
feltekerjük őket.
Tepsire,
sütőlapra pakoljuk a kifliket, tetejüket felvert tojással lekenjük, és langyos
helyen újabb 30 percig kelesztjük.
Előmelegített
sütőben, 200 fokon 20 perc alatt szépen megsütjük
(A sütőjét
mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot.)
nagyon tecenek...ok
VálaszTörlés