Rendszeres olvasóim talán már észrevették, hogy meglehetősen kedvelem az úgymond kontrasztos ételeket. Gyenge és markáns, édes és sós, édes és csípős, és sorolhatnám még a variációkat kitudja meddig. A lényeg a lényeg; az egymástól élesen eltérő ízek ügyes kombinációja.
Csak egy példát hadd említsek a közelmúltból; az epres desszertemnél találkozhattunk édessel és savanyúval, aztán jött egy semleges íz a korpás keksz és erre rá a sós sajt (remélem kipróbáltátok) a végeredmény pedig... hááát, hadd ne dicsérjem magam.
Csak egy példát hadd említsek a közelmúltból; az epres desszertemnél találkozhattunk édessel és savanyúval, aztán jött egy semleges íz a korpás keksz és erre rá a sós sajt (remélem kipróbáltátok) a végeredmény pedig... hááát, hadd ne dicsérjem magam.
A következő levesemben is van egy kis kontraszt, de itt még az ízen kívül az állagot is megkevertem, krémes, omlós, és ropogós.
PASZTINÁK PÜRÉLEVES,
FETÁVAL ÉS KOLBÁSZ CHIPS-ELHozzávalók:
60 dkg paszternák
1 db alma (nagyobbacska)
1 l víz (+)
2 dl tej
1 db tyúkhúsleves-kocka
8-10 dkg parasztkolbász (csípős)
8-10 dkg Feta sajt
kakukkfű
igény szerint só
A paszternákot megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd a bő 1 liter vízben felrakjuk főni, egy darab tyúkhúsleves-kockával és kakukkfűvel ízesítjük. Közben az almát meghámozzuk, feldaraboljuk és hozzáadjuk a paszternákhoz; jó puhára főzzük őket, majd a végén egy forralásnyi időre beleöntjük a tejet, aztán botmixer segítségével (vagy turmixgépben) szép simára pürésítjük a levesünket, ízlés szerint sózhatjuk.
Ez egy sűrű, püréleves, de plusz víz vagy tej hozzáadásával, kívánt állagúra hígíthatjuk.
Ez egy sűrű, püréleves, de plusz víz vagy tej hozzáadásával, kívánt állagúra hígíthatjuk.
A kolbászt hajszálvékonyra (azért egy picit lehet vastagabb) szeleteljük és pár csepp olívaolajon serpenyőben ropogósra pirítjuk, a Fetát felkockázzuk és ezeket kínáljuk a leveshez betétként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése