Ilyenkor legjobb egy keleties, ízes, zamatos, édes, fűszeres, tüzes, csípős, isteni manna-ajándék.
...és egyből úgy érezzük mint, ha ki(s)ütött volna a nap.
ÍZES - TÜZES PULYKAÉRMÉK, ZAMATOS KUSZKUSSZAL
Hozzávalók:
60-70 dkg pulykamell
25 dkg sárgabarack
3 db paradicsom
1 db csípős paprika
3-5 dkg szeletelt mandula
3-5 dkg szeletelt mandula
25 dkg kuszkusz
1 db lilahagyma
liszt
őrölt fahéj
cayenne bors v. chili por
bors, só
A pulyamellet falatnyi darabokra szeleteljük, kissé megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, cayenne borssal meghintjük és lisztben megforgatjuk, majd forró olívaolajon elkezdjük a sütésüket.
A paradicsomot és a sárgabarackot gerezdekre daraboljuk, a csípős paprikát vékonyan felkarikázzuk (de kis kockákra is vághatjuk, ha tartanánk a csípősségétől kaparjuk ki a magrészét). Amikor a húsok egyik fele már szépen megpirult, átfordítjuk őket és egy-két perc elteltével hozzáadjuk a paradicsomot, a barackot és a paprikát valamint a mandulát.
Ismét pár perc elteltével kb.:1 dl vizet öntünk alá és pillanatok alatt szaftos, sűrűre forraljuk, szükség szerint sózzuk.
(Természetesen több vízzel is készíthetjük, ha még szaftosabbra akarjuk készíteni, de szerintem ez a mennyiség pont elég a szaftosságához és még a barack illetve a paradicsom sem fő pépesre.)
Közben 6 dl vizet felforralunk sóval és őrölt fahéjjal ízesítjük, a lilahagymát felkockázzuk.
A kuszkusz egy jól zárható (lefedhető) tálba tesszük, a felkockázott lilahagymát rászórjuk a tetejére és felöntjük a fahéjas, sós forró vízzel; azonnal lefedjük és tálalásig félretesszük. Fogyasztás előtt egy villával fellazítjuk és egy kanálnyi olívaolajat is keverhetünk hozzá.
A kuszkusz egy jól zárható (lefedhető) tálba tesszük, a felkockázott lilahagymát rászórjuk a tetejére és felöntjük a fahéjas, sós forró vízzel; azonnal lefedjük és tálalásig félretesszük. Fogyasztás előtt egy villával fellazítjuk és egy kanálnyi olívaolajat is keverhetünk hozzá.
A kuszkusznál a hagyma és a fahéj összepasszol?
VálaszTörlésIgen illetve miért ne :) A lilahagyma amúgy is gyengébb ízű; főzve, párolva ez az íz még jobban gyengül, rengeteg „külföldi” receptnél láthatjuk a tv-be, hogy lilahagymát (nem salottát) használ pl. raguk készítéséhez, ez olyan igen is meg nem is dolog - legyen is benne hagyma meg ne is - hangsúlyozom párolva, főzve jóval gyengébb mint nyersen.
TörlésA fahéj és a lilahagyma - ez a párosítás szerepel a lilahagyma lekvárban is, persze ott azért sok minden más is van. Végül is ennél a receptnél is van több íz, mert ugyi ott a csípős, az édes... így együtt garantálom a mesébe illő élményt.
Természetesen, ha először készítenéd, akkor eleinte, biztos ami biztos, finomabban adagold a fahéjat, akár utólag is belelehet keverni :)
...és köszönöm, hogy nálam jártál ;)
Hallgatok rád és kipróbálom ezt az íz-párosítást :) Ha már az ízekröl beszélünk: van egy kedvencem, az édeskömény-sárgarépa köret, amikor is a sárgarépát fokhagymával együtt dinsztelem, és almalében párolom. A végén pedig balzsamecettel is füszerezem. Nagyon finom....és mindig kevés lesz :)......szép napot Neked !
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésEz viszont én fogom kipróbálni :)
TörlésA sárgarépa szinte a mindennapi étrendemben szerepel, ha máskor nem is,de a reggelinél elropogtatok néhány falatot; édesköményhez sajna ritkábban jutok :/ , de nagyon szeretem.