TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. március 18., vasárnap

Dara és mák avagy Hagyományőrzés

Ezt az egyszerű kis mannát, a közel múltban elevenítették fel, valamelyik csatorna hagyományőrző műsorában.  Aztán nekem is kezdett derengeni, valamiféle kölyökkori, nagyis élmény, Zalából....
De a derengés helyett, inkább, és azonnal, a dermesztés választottam, és szinte már éreztem is az ízét, ami nálam egy ici-pici mákkal is kiegészült.













MÁKOS-RIZIKE,
  HECSEDLI LEKVÁRRAL
Hozzávalók:
15 dkg búzadara
5 dl tej
2 ek, darált mák
3 ek. kristálycukor (vagy ízlés szerint, de a lekvár is édes lesz!!!)
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
hecsedlilekvár (csipkebogyó)
liszt, tojás, zsemlemorzsa
Egy kis tepsit vagy tálcát frissentartó fóliával kibélelünk.
A búzadarát, egy csipet sóval ízesített vízben folyamatos kevergetéssel nagyon sűrű masszává főzzük, a végén hozzáadjuk a cukrot, és a mákot.
A tepsibe vagy tálcára borítjuk a még meleg masszát, egy enyhén megvizezett kanállal kb. 1 centi vastagságúra nyújtjuk, és hűtőben kidermesztjük.
Dermesztés után, a fólia segítségével kifordítjuk egy deszkára, tetszőleges formára daraboljuk, és a hagyományos módon panírozzuk, ill. a tojást vaníliás cukorral ízesítjük, forró olajban kisütjük.
Frissen melegen (ilyenkor a legfinomabb), pikáns hecsedlilekvárral kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése