Ezt az egyszerű kis mannát, a közel múltban elevenítették fel, valamelyik csatorna hagyományőrző műsorában. Aztán nekem is kezdett derengeni, valamiféle kölyökkori, nagyis élmény, Zalából....
De a derengés helyett, inkább, és azonnal, a dermesztés választottam, és szinte már éreztem is az ízét, ami nálam egy ici-pici mákkal is kiegészült.
MÁKOS-RIZIKE,
HECSEDLI LEKVÁRRAL
Hozzávalók:
15 dkg
búzadara
5 dl tej
2 ek, darált mák
2 ek, darált mák
3 ek. kristálycukor (vagy ízlés szerint, de a lekvár is édes lesz!!!)
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
hecsedlilekvár
(csipkebogyó)
liszt,
tojás, zsemlemorzsa
Egy kis
tepsit vagy tálcát frissentartó fóliával kibélelünk.
A búzadarát,
egy csipet sóval ízesített vízben folyamatos kevergetéssel nagyon sűrű masszává
főzzük, a végén hozzáadjuk a cukrot, és a mákot.
A tepsibe
vagy tálcára borítjuk a még meleg masszát, egy enyhén megvizezett kanállal kb.
1 centi vastagságúra nyújtjuk, és hűtőben kidermesztjük.
Dermesztés
után, a fólia segítségével kifordítjuk egy deszkára, tetszőleges formára
daraboljuk, és a hagyományos módon panírozzuk, ill. a tojást vaníliás cukorral
ízesítjük, forró olajban kisütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése