A következő kreálmányom, nem más, mint egy "feltalálom magam ötlet".
A story: Tegnap ünnepeltünk, (mindenki, Ti is), gondoltam kényeztetem magam egy kicsit, és ha már ünnep, akkor stílusosan legyen Kossuth kifli 👍
No, akkor készüljünk hozzá.
Hoppá! Nincs itthon dió. Nem baj, jó lesz a mogyoró is. Az meg csak szeletelt van..., oda se neki.
Amikor ráeszméltem, arra, hogy a pogácsaszaggatóim egész máshol vannak, mint én, akkor már nem volt visszaút..., valamit még variáljunk rajt.
Hát, ez van Drágájim; így is történhet egy recept 😉😁
SZIESZTA
SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg puha
vaj
4 db tojás
18 dkg
porcukor
2 cs. vaníliás
cukor
3-4 tk. őrölt
kávé
2 mk. rum aroma,
(mert ez mindig van itthon; rum csak egy kis ideig…, hm… nem is értem 😇)
½ cs.
sütőpor
5 dkg szeletelt
mogyoró (mandula vagy dió)
A sütőt bemelegítjük.
Egy kis
tepsit (32/20) sütőpapírral kibélelünk.
A lisztet a
sütőporral összekeverjük. (Ezt mindig ajánlatos így csinálni, mert a sütőpor
egyenletesebben elkavarodik a lisztbe.)
A tojásokat szétválasztjuk.
A puha (nem
olvasztott) vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját,
a 3(4) teáskanál kávét és az 2 mokkáskanál aromát.
Ezután
belekeverjük a lisztet, amit célszerű (könnyebb a dolgunk) 2-3 adagban adagolni.
A tojásfehérjéket
kemény habbá verjük, félúton beleszórjuk a vaníliás cukrot.
A tojáshab
kb. harmad részét, kicsit bátrabb mozdulatokkal belekeverjük a „sűrű”
kávés tésztába, majd a többi habot, finoman, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal
beleforgatjuk, ügyelve arra, hogy a habot, ne nagyon törjük szét.
Az így kapott tésztát a tepsibe borítjuk, egyenletesen eloszlatjuk,
a tetejére szórjuk a mogyorót, és 180 fokon, 25-30 perc alatt szépen megsütjük.
Ez lényegében egy egyszerű kis sütemény, de feldobhatjuk egy
kis vanília mártással; illetve (én ezt választottam) laza, délutáni, kávézás
pompás kiegészítője lehet.
Ezt megsutom mindent imadok ami kaves!
VálaszTörlésHajrá Marika, és ha nem titok várom a véleményedet, amit előre is köszönök :)
Törlés