TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. március 16., péntek

Kávé és mogyoró avagy Majdnem az


A következő kreálmányom, nem más, mint egy "feltalálom magam ötlet".
A story: Tegnap ünnepeltünk, (mindenki, Ti is), gondoltam kényeztetem magam egy kicsit, és ha már ünnep, akkor stílusosan legyen Kossuth kifli 👍
No, akkor készüljünk hozzá.
Hoppá! Nincs itthon dió. Nem baj, jó lesz a mogyoró is. Az meg csak szeletelt van..., oda se neki.
Amikor ráeszméltem, arra, hogy a pogácsaszaggatóim egész máshol vannak, mint én, akkor már nem volt visszaút..., valamit még variáljunk rajt.
Hát, ez van Drágájim; így is történhet egy recept 😉😁















SZIESZTA SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg puha vaj
4 db tojás
18 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
3-4 tk. őrölt kávé
2 mk. rum aroma, (mert ez mindig van itthon; rum csak egy kis ideig…, hm… nem is értem 😇)
½ cs. sütőpor
5 dkg szeletelt mogyoró (mandula vagy dió)
 A sütőt bemelegítjük.
Egy kis tepsit (32/20) sütőpapírral kibélelünk.
A lisztet a sütőporral összekeverjük. (Ezt mindig ajánlatos így csinálni, mert a sütőpor egyenletesebben elkavarodik a lisztbe.)
A tojásokat szétválasztjuk.
A puha (nem olvasztott) vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a 3(4) teáskanál kávét és az 2 mokkáskanál aromát.
Ezután belekeverjük a lisztet, amit célszerű (könnyebb a dolgunk) 2-3 adagban adagolni.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, félúton beleszórjuk a vaníliás cukrot.
A tojáshab kb. harmad részét, kicsit bátrabb mozdulatokkal belekeverjük a „sűrű” kávés tésztába, majd a többi habot, finoman, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal beleforgatjuk, ügyelve arra, hogy a habot, ne nagyon törjük szét.
Az így kapott tésztát a tepsibe borítjuk, egyenletesen eloszlatjuk, a tetejére szórjuk a mogyorót, és 180 fokon, 25-30 perc alatt szépen megsütjük.
Ez lényegében egy egyszerű kis sütemény, de feldobhatjuk egy kis vanília mártással; illetve (én ezt választottam) laza, délutáni, kávézás pompás kiegészítője lehet.


2 megjegyzés: