Na, most ha 4 főre, 50 dekát számolok az jó, és még nem jelenti azt hogy C-vitamin túltengésen lenne 😁
Mert a C-vitamin: a szervezetünk számára nagyon fontos, segít az inak, ínszalagok, a bőr, valamint a csontok fejlődésében, jó hatással van a koleszterinszintre, megkönnyíti a megfázás és a stressz okozta nehéz időszak elviselését, tehát fontos antioxidáns, és erősíti az immunrendszert.
Akármennyire fontos és ajánlott vitamin, nem árt azt sem tudni, hogy néhány perces főzés, párolás után, már csökken a vitamin-tartalma, és egy hosszabb, főzés során akár 50% -a is "elszállhat". Ezért, ha tehetjük, nyersen fogyasszuk a legjobb C-vitamin tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket.
Csak néhány ezekből: chili paprika, zöldpaprika, vörös káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, savanyú káposzta, brokkoli, karfiol, karlábé, petrezselyem; kiwi, piros és fekete ribizli, egres, citrom, narancs, grapefruit, eper, csipkebogyó; fűszerek közül a kapor és a kakukkfű, valamint a szárított koriander, a manapság szerencsére "divatossá vált" acerola és homoktövis.
EGYBEN SÜLT
PULYKAVAGDALT,
KELBIMBÓVAL
Hozzávalók:
50 dkg
darált pulyka combhús
50 dkg kelbimbó
1 fel
vöröshagyma
2-3 ger.
fokhagyma
2 db tojás
3 ek.
zsemlemorzsa
20 dg
szeletelt bacon
fűszerpaprika
fűszerpaprika
majoránna
bors, só
A kelbimbót
szükség szerint megtisztítjuk, felnegyedeljük, és forrásban lévő, sós vízben 3-5
percig főzzük, majd egyből leszűrjük, lehűtjük.
A vöröshagymát
felaprítjuk és 2-3 ek. olajon aranysárgára pirítjuk.
A darált húst,
a hagymával, zúzott fokhagymával, a tojásokkal, a zsemlemorzsával , picike fűszerpaprikával összekeverjük,
sóval, borssal és majoránnával ízesítjük.
Ezután alaposan
beleforgatjuk a kelbimbót.
Egy pástétom
formát (szögletes őzgerinc), kibélelünk a bacon szeletekkel, majd beletöltjük a
kelbimbós-vagdalthúst jól lenyomkodjuk, finoman az aszathoz is „csapkodhatjuk”,
hogy a lehető legjobban összetömörüljön, a massza.
Előmelegített
sütőben 180 fokon, kb. 1 óra alatt szépen megsütjük, 5-10 perc pihentetés után
felszeleteljük; szebben tudjuk szeletelni, ha egy peremes (mert egy kevéske lé
összegyűlik alatta) tálra, tálcára kiborítjuk, kifordítjuk.
Ha köretet
kívánunk hozzá, az legyen szabadon választott, de véleményem szerint, a köretet
már belesütöttük, és egy laza kis saláta, bőven ölég hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése