Most egy kis mediterrán hangulatú, ünnepi ajánltat következik, halakra hangolva, de (szinte) bármilyen húsnak is pompás kiegészítője, módozata lehet.
TENGERI SÜGÉR MORZSÁBAN SÜTVE,
MEDITERRÁN HANGULATÚ KÖRÍTÉSSEL
Hozzávalók
4 db tengeri sügér
1 db citrom
4 ger. fokhagyma
rozmaring
bors, só
A köret:
50 dkg burgonya
15 dkg liszt
2,5 dkg vaj
1 db tojás
10-15 dkg apróbb koktél paradicsom
10 dkg bébi spenót
1/2 citrom
szerecsendió
bors, só
A citromot hosszában elfelezzük, és az egyik felét 4 gerezdre vágjuk a másiknak kifacsarjuk a levét és finomra aprított rozmaringgal elkeverjük.
A halakat megtisztítjuk, beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk.
A hasukba 1-1ágacska rozmaringot és citrom gerezdet dugunk, majd kívülről megcsepegtetjük, megkenegetjük őket a rozmaringos citromlével.
A beízesített halainkat zsemlemorzsába hempergetjük és egy serpenyőben, forró olajban (kb. félig lepje el a halakat) szép pirosra sütjük. A halakat célszerű a hasuknál fogva átfordítani, így a citrom nem esik ki belőle. Tálalásig melegen tartjuk.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, majd burgonyanyomón átpasszírozzuk.
A
lisztet a vajjal összemorzsoljuk, beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és összegyúrjuk a burgonyával; ez egy viszonylag laza massza lesz.
Enyhén vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, amiket sós
forrásban levő vízben kifőzünk.
(Gombóc főzéskor mindig végezzünk próba főzést, és ha szükséges adjunk még egy kis lisztet hozzá, de óvatosan, mert frissen kifőzve jóval puhábbnak tűnik; ezért pár percet hagyjuk pihenni.)
Az alaposan lecsepegtetett gombócokat, egy méretes serpenyőben, felforrósított olívaolajon szépen megpirítjuk.
Amikor már kezd színt kapni, közé dobjuk a koktél paradicsomokat; az utolsó 1-2 percben hozzáadjuk a bébi spenótot és a 4-5 vékony karikára és negyedekre vágott citromot, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése