ÍZLETES PONTYSZELETEK,
HASONLÓ KÖRÍTÉSSEL
Hozzávalók:
4 adag pontyszelet
60 dkg burgonya
1 db saláta cukkini
1 db nagyobb paradicsom
1 db lilahagyma
2-3 ger. fokhagyma
kb. 2 dl tej
tárkony
őrölt kömény
fűszer paprika
liszt
bors, só
Zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, tárkonnyal tejes páclevet készítünk és a pontyszeleteket beletapicskolva, legalább egy éjszakányi időre pácoljuk, alkalmasint átforgatjuk.
Ezután a jól lecsepegtetjük, kissé leitatjuk a felesleges páclevet.
A páclevet illetve a tetejéről (amin a tárkony úszkál) kb. egy jó féldecire valót félreteszünk.
Egy kevés (tényleg nem kell túl sok) fűszerpaprikával és borssal elkevert lisztbe forgatjuk a halszeleteket, majd forró zsiradékon szép pirosra sütjük őket.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk.
A cukkinit szintén felkarikázzuk.
A paradicsom belsejét kivágjuk, a húsát kis kockákra daraboljuk, a lilahagymát is felaprítjuk.
Egy nagy serpenyőben a burgonyakarikákat elkezdjük pirítani, amikor kezd szép színt kapni közédobjuk a cukkinit is. Ha a cukkini is megpirult már jöhet a paradicsom és a lilahagyma, de ezeket épp, hogy csak átmelegítjük, sózzuk, borsozzuk.
Most jön a pláne, ami az egész köretet elvarázsolja :)
A forró zöldségekre rálottyintunk a félretett (tárkonyos, fokhagymás, köményes, enyhén hal ízű) pácléből annyit, hogy „pár másodperc” alatt elforrja magát (nagy lángon), közben finoman rázogatva összeforgatjuk, úgy hogy ne törjenek össze.
Szerintem így ez egy nagyon finom, pirult és mégis omlósan puha, simulós köret lesz.
(Aki ettől az utolsó mozzanattól óckodik az kihagyhatja és csak simán fűszerezze a köretet.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése