TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. december 30., kedd

Csak egy, illetve kettő ötlet, így a vége felé

Egyszerű?
Naná.
Ötletes!
Naná.
Előre bekészíthető?
Naná.
Hát ez ŐrültenJó!
Nnna....















VIRSLIS FALATKÁK, ALMÁVAL ÉS SAJTTAL 
kb. 14 szeletke, de kell hozzá egy igazán éles kés :)
Hozzávalók:
2 db hajdinás bagett (Spar; ezt muszáj volt leírnom; imádom)
2 szál roppanós virsli (vékony és olyan hosszú mint a bagett)
10 dkg trappista
1 fél alma (kb, 10 dkg)
őrölt rozmaring
szerintem egy kis csípős is jót tesz neki
A sajtot és az almát lereszeljük, a sajt felét félre tesszük a szóráshoz.
A lereszel almát és a fele sajtot összekeverjük és őrölt rozmaringgal ízesítjük
A bagetteket a tetejükön végig hasítjuk, de nem vágjuk ketté!
Az almás sajtot belenyomkodjuk a bagettbe, ráfektetjük a virslit, ez is jól belenyomjuk; a bagettet vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd megszórjuk a maradék, félre tett sajttal.
Tepsibe rakjuk és gázsütő 6 fokozatán 8-10 percig sütjük.
Én, magamnak szórtam rá egy picike chili pelyhet is.
Én ezzel a bagettel készítettem, valószínű működik másféle pékáruval és virslivel is, (természetesen méret függően), de én mással, nem próbáltam.   
Nyugodtan bekészíthetjük akár egy órával előbb is, és a vendégek megérkezésekor betoljuk a előmelegített sütőbe.
10-15 perc pihentetés után, -ugyi ez ajánlatos a sajt miatt- egy jó éles késsel szépen felszeleteljük.  
Csak 1 tipp: olyan finom, hogy még ma megéri kipróbálni ;) mert megérdemlitek az egész évi hűségetekért :)



 
 










A második pedig egy tálalási ötlet, pástétomokhoz, ami még tréfálkozós is :) ha-ha-ha
Pedig, hányszor mondták hogy ne játssz az étellel ;) 















TORMÁS-KAPROS „SÜTI” SONKÁVAL
10-12 db, de ez mértet függő
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
5 dkg füstölt sonka (szép vékony)
3-4 ek. majonéz
3-4 ek. ecetes torma
kapor
bors, só
készen kapható képviselőfánk tészta 
tejpor, kávéfehérítő, (pl.completta) nem cukrozott!  
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk és burgonyanyomón áttörjük.
A tészták tetejét levágjuk, félre tesszük. 
A kihűlt, áttört burgonyát a tormával, a majonézzel alaposan kikeverjük, kaporral ízesítjük, és beleforgatjuk a felkockázott sonkát, sózzuk, borsozzuk, egy-két kanálnyi olívaolajjal finomítjuk.
Ezután ügyesen betöltögetjük a tésztáinkat, visszarakjuk a tetejüket és a nem édesített tejporral, kávéfehérítővel... „megcukrozzuk” :)   
No kérem ez a töltelék, csak egy gyorsan összedobott „pástétom”, de mindenki alakítsa, formálja, ízesítse, a saját kedvére. 
A leírt mennyiségek, nekem megfeleltek, de ez is függhet több mindentől - burgonya minősége, majonézt és tormát sem csak egyféle állagút találhatunk a üzletek polcain.
Majonéz helyett készíthetjük tejföllel; ízesíthetjük mustárral, a fűszerezés megint csak szabadon választott, apríthatunk bele kolbász, zöldséget; de akár tonhal konzervet is jól lecsepegtetve, csirkemájpástétom, körözött, stb... most a lényeg a tálalás illetve, hogy ezt a formát mára is lehet használni, nem csak a hagyományos desszerthez.
Fontos, hogy a tölteléke ne legyen túlságosan „híg”, túl „leves”.
Az alap ötlet, már mint a burgonya egy régebbi étkemből ered és előszeretettel használom azóta, akár szendvicskrémek alapjául is

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése