TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. december 25., csütörtök

Birkacomb, illetve ami megmaradt

A tegnapi karácsonyi vacsorából maradt egy darabka, finom, pikáns, omlós birkacomb, amihez szintén a maradékok elhasználásával  készítettem  köretet.
Nem bántam meg és úgy érzem az egyben sült birkacomb feliratkozott az ünnepi menük sorába.












BÚZASÖRÖN SÜLT BIRKACOMB, 
  GOMBÁS-JUHTÚRÓS KUKORICAKÁSÁVAL
Hozzávalók:
1,30 kg birkacomb (tisztítva)
4 ger. fokhagyma
4-5 db 3-6 centis csemegeuborka 
2 szál újhagyma
1 ek. magos mustár
2 dl búzasör
szerecsendió
bors, só
kb. fél deci étolaj
A megtisztított birkacombokat besózzuk, beborsozzuk és jól beledörzsöljük.
A fokhagymát keskeny csíkorra vágjuk, majd a késhegyével lyukakat szúrunk a húsba és betűzdeljük.
Az uborkával ugyan így járunk el.
Célszerű a rövidebb, keményebb uborkákat választani, mert ezzel könnyű tűzdelni; és a képen látható módon 4 felé vágni, illetve kicsit mélyebben beszúrni a helyét a húsba :)  










A sört és mustárral kikeverjük, szerecsendióval ízesítjük, majd az olajat is belekeverjük. 
Egy tepsi aljára, hosszában ketté vágva, lefektetjük a 2 szál újhagymát, erre rakjuk a húst és a sörös-lével (kanalanként) megöntözzük.
Fóliával letakarva 4-5 fokozatán kb. 2 órán át sütjük; közben a levével meglocsolgatjuk és a sütés végén pedig fólia nélkül 5-10 percig „rápirítunk”.  
A hús puhulása ugyi bár több mindentől is függhet, ezért és ezt, szúró próbával ellenőrizzük.
A köret
Hozzávalók:
35 dkg kukoricadara
25 dkg gomba
2 szál újhagyma
10 dkg juhtúró
só, szükség szerint
kb. 1,5 l víz
A gombát kockákra daraboljuk és az enyhén sós vízzel együtt felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát és gyakran! kevergetve, lassú tűzön 15-20 percig pufogtatva főzzük.
Ezután belekeverjük a juhtúrót és a felkarikázott újhagymákat, és a tűzről levéve fedő alatt 10 percig pihentetjük.
Ez egy lazább kása, aki sűrűbben kívánja az kevesebb vízzel is készítheti illetve, ha az elején, nem az egész vizet forraljuk fel és közben adagoljuk hozzá akkor úgy érhetjük le a kívánt sűrűséget. Vigyázzunk a sózással, mert a juhtúrónak is erős, markáns íze van és ez felerősítheti a kása „sósságát”.







2 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, de az egyszerű szúrópróba helyett inkább maghőmérőzést javasolnék.
    Valószínű, hogy egy ekkora húsnak 2 óra helyett 1 is elég egyébként, plusz a rápirítás.
    A birkacombot nem muszáj teljesen átsütni.

    VálaszTörlés
  2. Bocsesz, csak most vettem ezt észre.
    Mint szakács, lényegében igazat adok neked, de nem sok emberkének van otthon maghőmérője (nekem sincs), és mivel egyszerűbb, átlagos magyar emberek közt élek, tudom, hogy mennyire óckodnak a finom, rózsaszín húsoktól...(kicsit sajnálom is)
    Ezért inkább a lassú, hosszabb sütés ajánlom, biztos ami biztos alapon.
    Aki tudja mi az „igazi” jó, az úgyis úgy készíti.
    Hangsúlyozom :) légyegében egyetértek.
    Bocsesz ;)

    VálaszTörlés