Mint azt említettem az előző bejegyzésemben; „ünnepek
alakalmával az ember megengedhet magának egy kis „luxust”;
természetesen itt nem a végletekre gondolok, hanem pl. a füstölt lazacra
amit már elfogatható áron is meg lehet kapni.
Nem sok.
Valóban
5-10 esetleg 20 dekás kiszerelésben kapható, de jellegzetes ízének
köszönhetően nem is kell belőle sok, ha finom falatokat akarunk
varázsolni a büféasztalunkra vagy éppen egy előételnek.
Igen, drága, drágább, de esküszöm, hogy 10 deka is elég egy ügyes pompához.
Ami viszont fontos NEM ezzel kell jól lakni!
Itt is érvényesül az a véleményem, hogy nem kell 1 esetleg 2 nagy tál valami, hanem azokból az anyagokból ügyeskedhetünk többet, kisebbet.
Akár egy burgonya saláta (kevés lével) feldobható lazac darabkákkal.”
...és amikor ennél a mondatnál tartottam... megkívántam a burgonya salátát, pedig mást terveztem estére; de ezt sem bántam meg ;)
FÜSTÖLT LAZACOS BURGONYASALÁTA, TÁRKONNYAL
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
10 dkg füstölt lazac
1 fej vöröshagyma
1 ek. kristálycukor
5 ek. fehérborecet
tárkony
bors, só
víz
olívaolaj
A burgonyát héjában megfőzzük.
A borecetet, a cukorral, egy csipet sóval, borssal, tárkonnyal és ugyanannyi vízzel mint, az ecet, jól kikeverjük. (Egyébként az salátalevet mindenki úgy készítse el, ahogy neki megfelel, de ne legyen „erős” mert az a lazac ízét elvihet; és nem biztos hogy úsznia kell a burgonyának, a lében.)
A hagymát vékonyan félkarikákra szeleteljük, enyhén lesózzuk.
A lazacot apróra daraboljuk és a hagymával együtt a salátalébe keverjük.
A burgonyát meghámozzuk, majd karikákra vágva alaposan beleforgatjuk a lazacos salátalébe.
Jól lehűtve kínáljuk, és citromot is tehetünk mellé, annak aki savanyúbban kívánja.
Csak 1 élmény: most találkoztam először skót füstölt lazaccal, ami egy darabban van (nem hajszál vékony szeletek), és azt kell mondanom, hogy valami bámulatos...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése