Korhelynek hívták azt az ivós embert, aki cimboráival, gyakran részt vett az éjszakába nyúló mulatozásokban. Másnap valami savankással és általában savanyított káposztából készített ételekkel próbálta nyugtatni a szegény gyomrocskáját.
Hát ezért van, és talán nem véletlen az, hogy a szilveszteri új évi menü, mára már kikerülhetetlen ételévé vált a savanyú káposztás leves, és lehetőleg mihamarabb ;)
Ha jobban belegondolok, akkor lehet, hogy én egy kor...
KORHELYLEVES, GAZDAGON
30 dkg savanyúkáposzta
20 dkg füstölt hús
1 pár debreceni kolbász
10 dkg lángolt kolbász
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 kis marék szárított vargánya
csombor (borsikafű)
őrölt kömény
só
1 p. tejföl
1/2 citrom leve
fűszerpaprika (ezt én most kihagytam, a leves, a sárgarépától, és a kolbászoktól kapott színt; de akinek úgy jobban a teccik az nyugodtan használja)
A szárított vargányát egy éjszakára beáztatjuk.
A savanyú káposztát, szükség szerint kimossuk, átvagdossuk.
A vöröshagymát egy kevéske zsiradékon megfonnyasztjuk, rádobjuk a káposztát, sózzuk, köménnyel és csomborral ízesítjük.
A füstölt húst kis kockákra vágjuk és a káposztához adjuk; az áztatott vargányát is, a levével együtt, belekeverjük, majd felöntjük vízzel és felforraljuk.
Amikor forr, beletesszük a felkarikázott zöldségeket és szépen lassan puhára főzünk mindent.
A utolsó 5-10 percben beleszórjuk a felkarikázott debrecenit.
Egy-két kanál lisztből rántást készítünk és a tűzről már levéve, (amikor nem túlságosan forró) hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és berántjuk vele a levesünket. Ekkor rakjuk a levesbe a felkarikázott lángolt kolbászt is; aztán 2-3 perc alatt készre főzzük.
Tálaláskor citromlével kikavart tejfölt kínálunk mellé.
Phúú, ez j ól esett ;)
Ez nagyon guszta lett, van hozzá minden itthon! :) BÚÉK!
VálaszTörlésNagyon ízlett!!!! Köszönjük! :)
VálaszTörléshttp://vicuska13.blogspot.com/2015/01/gazdag-korhelyleves.html
VálaszTörlés