TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. december 18., kedd

Bikahere és körete avagy Előítéletek nélkül

Vannak ételek, alapanyagok, amiket csak előítélet nélkül lehet (kell) megkóstolni.
Ilyenek például a belsőségek, és most nem a rántott csirkemájra gondolok, hanem sokkal nemesebb részekre. Ezek közül már volt szerencsém kakas és pulykakakas heréhez, pörköltként illetve annak részeként.
Ma viszont a  bikatöke 😊 volt soron, és természetesen nem bántam meg, számomra ez is egy olyan étek, amiben igazándiból csak a neve érdekes.
Az ízétől és az állagától sem megijedni, a színe szép világos, csak az agyban kell elengednünk...
BORSOS-ROZMARINGOS BIKATÖKE,
  LASKAGOMBÁS-KELBIMBÓS BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
6-8 db bikahere (fiatal)
10 dkg kolozsvári szalonna
60 dkg burgonya
30 dkg kelbimbó
30 dkg laskagomba
őrölt rozmaring
őrölt kömény
bors, só
A bikaheréket ¼ órára hideg vízben kiáztatjuk.
A bikaherékről a külső, erősebb, fehér „hártyát” lefejtjük, majd a heréket mérettettől függően 4 (-5) szeletre, karikára vágjuk, de ne legyenek túl vékonyok.
(A bikaherét, szokás 3-5 percig forró, sós vízben abálni, míg ez a külső réteg kicsit megkeménykedik, és így könnyeben lefejthető. Én ezt az abálást kihagytam, mert egy fiatal állat nemes részéhez volt szerencsém, és a súlya is mindössze 1 illetve 1 állaté, tehát 2/45 deka volt.
Egy éles, és hegyes késsel a külső részt finoman bevágjuk, felhasítjuk és az ujjainkkal ügyesen kifejtjük a „húst”, aztán szeleteljük, daraboljuk. Ettől kezdve „húsként” említem.)
A húsdarabokat megsózzuk, borsozzuk és őrölt rozmaringgal fűszerezzük, sütés előtt lisztbe forgatjuk, és annyi olajban, amennyibe kb. félig beleér, mindkét oldalukról megsütjük. A sütési idő lényegében nem több mint egy szelethúsé.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk.
A laskagombát szükség szerint megtisztítjuk, az alsó, vastagabb tönkrészét levágjuk, a kalapját pedig egyszerűen csíkokra tépkedjük.
A kelbimbó külső csúnyább leveleit eltávolítjuk, a többit felnegyedeljük.
A szalonnát felcsíkozzuk, egy nagy serpenyőben, egy kevéske olajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a kelbimbót és a gombát, és szépen összepirítjuk, beleforgatjuk a burgonyát, sóval és köménnyel ízesítjük.
Tálaláskor egy kis finom, házi, csípős paprika őrleménnyel meghinthetjük, pláne, ha  szomszédnéni megajándékoz vele 😇Nem véletlen, hogy ezeket a képeket a végére hagytam 😲😱
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése