TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. augusztus 30., kedd

Mennyi az annyi !?

Először is tisztáznunk kell egy dolgot. Recepteket írni nem könnyű. Szerencse, hogy nem is parancsszóra kell ezt mívelnünk. Nekünk receptíróknak, úgy kell dolgoznunk, főznünk, hogy a leírt recept (természetesen) pontos legyen. 
Néha eljátszom a gondolattal, hogy mennyi is az annyi...Például két szál sárgarépa az mennyi?, 15 vagy 25 dkg (láttam én már 1db 25 dkg-s díszpéldányt is) és ha több az miként befolyásolja az étel ízét, mert ugye a sárgarépa „édesítheti” a belőle készült ételt.
Egy nagy fej vöröshagyma, az annyi mint kettő kicsi vagy egy pici és egy nagyobbacska. A nagy fej hagyma az a Mamikám markába fér bele vagy az én markomba ??? Egy egyszerű pörköltnél is vigyáznunk kell a hagymával, ha sok, akkor "édes" lehet a szaftja; ha kevés akkor nem elég (vastag) tartalmas ?! 
... biztos ami biztos az ételt ízesítsük rozmaringgal és kakukkfűvel, aham, ja, ja, de mennyivel?... Phff :/ Hát ilyen egyszerű dolgok ezek :) Viszont ad egy kis játék lehetőségek, hogy valamennyire magunkhoz igazítsuk az ételt illetve az ízét, és nyugodjon le mindenki, a lényeges, fontos mennyiségek, azok le vannak írva.



Új bekezdés.
A múltkor, illetve pár napja, pontosabban hat napja, szóval már majdnem egy hete vásároltam Kacsa szárnytő-t. 
Két nénike állt előttem és arról beszélgettetek, hogy az meg mi az ott, meg, hogy jó-e. Na, több se kellett nekem, kértem is belőle 6 darabot - azaz 43,5 dkg-t-; de vajon, ha másik 6 darabot kapok az is ennyi súlyú lett volna? Mindegy... hagyjuk... haladjuk...
Az egyik nénike azt mondta, hogy Ő pörküttesen szokta meg csinyáni, úhh szeressük, az ember is. Eccer fő tette levesnek is, de annak semmi íze nem vót, sose főtt meg és még akkor is kemíny vót a husa.
Hát, akkor most az örökkévalóság jegyében, jöjjön  az én Kacsalevesem.














KACSAGOMBÓC LEVES, FÜSTÖLT HÚSSAL 
Hozzávalók:
43,5 dkg kacsa  szárnytő
8 dkg nyers füstölt tarja, ekkora volt a reggeli maradék (ha 1-2 dekával több, nem baj)
31 dkg sárgarépa (2db)
12 dkg petrezselyem gyökér (1db)
1 kis darab, 8 dkg zeller (nekem ez egy fél volt, de a boltba nyugodtan vásárolhatsz egy egészet)
12,4 dkg vöröshagyma (1db, pont ekkora)
4 ger. fokhagyma (bocsi, ezt nem mértem le)
2 szál babérlevél (átlósan pont beleférjen egy gyufásdobozba)
1 mokkáskanál kakukkfű
12 szem egész kömény
5 szem szegfűbors (közepes nagyságú vagy amilyen van)
1 teáskanál fűszerpaprika (lehet finoman csípős)
ételízesítő és só (eszt asztán, tényleg ízlés szerint)

 a gombóchoz:

2 db tojás 
6 dkg búzadara
4 dkg liszt
kakukkfű
bors, só
2,5 liter hideg vízben felrakjuk főni a szárnytőket és a tarját, egyszer felforraljuk és lehabozzuk. Belerakjuk a zöldségeket és a fűszereket a paprika nélkül, nagyon lassan, gyöngyöző forrással akár 2,5 - 3 órán át főzzük. Az utolsó órában a tetejére hintjük a fűszerpaprikát és szép csendesen, nem lobogva készre főzzük, majd óvatosan, nem felzavarva, leszűrjük. A csontról leszedjük a húst és a füstölt tarjával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a darát és a lisztet, ízesítjük és legalább félórát pihentetjük, hogy a dara dagadjon. Vizes kézzel gombócokat formálunk és gyenge forrásban levő, sós vízben  kifőzzük őket (ha, gombócot főzünk, mindig próbáljunk egy-két darabot először külön kifőzni és ha, szükséges javítsunk az állagán, liszttel). Házi cérnametéltel, a felcsíkozott zöldségekkel, na és a gombócokkal tálaljuk ezt a finom, talán egy kicsit különleges, de akár ünnepi levest.
... és, hogy mekkorák a gombócok? nekem ebből a mennyiségből mindig 20, 23 vagy 18 gombócocska szokott kijönni XD bocsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése