Először is tisztáznunk kell egy dolgot. Recepteket írni nem könnyű. Szerencse, hogy nem is parancsszóra kell ezt mívelnünk. Nekünk receptíróknak, úgy kell dolgoznunk, főznünk, hogy a leírt recept (természetesen) pontos legyen.
Néha eljátszom a gondolattal, hogy mennyi is az annyi...Például két szál sárgarépa az mennyi?, 15 vagy 25 dkg (láttam én már 1db 25 dkg-s díszpéldányt is) és ha több az miként befolyásolja az étel ízét, mert ugye a sárgarépa „édesítheti” a belőle készült ételt.
Egy nagy fej vöröshagyma, az annyi mint kettő kicsi vagy egy pici és egy nagyobbacska. A nagy fej hagyma az a Mamikám markába fér bele vagy az én markomba ??? Egy egyszerű pörköltnél is vigyáznunk kell a hagymával, ha sok, akkor "édes" lehet a szaftja; ha kevés akkor nem elég (vastag) tartalmas ?!
... biztos ami biztos az ételt ízesítsük rozmaringgal és kakukkfűvel, aham, ja, ja, de mennyivel?... Phff :/ Hát ilyen egyszerű dolgok ezek :) Viszont ad egy kis játék lehetőségek, hogy valamennyire magunkhoz igazítsuk az ételt illetve az ízét, és nyugodjon le mindenki, a lényeges, fontos mennyiségek, azok le vannak írva.
Új bekezdés.
A múltkor, illetve pár napja, pontosabban hat napja, szóval már majdnem egy hete vásároltam Kacsa szárnytő-t.
Két nénike állt előttem és arról beszélgettetek, hogy az meg mi az ott, meg, hogy jó-e. Na, több se kellett nekem, kértem is belőle 6 darabot - azaz 43,5 dkg-t-; de vajon, ha másik 6 darabot kapok az is ennyi súlyú lett volna? Mindegy... hagyjuk... haladjuk...
Az egyik nénike azt mondta, hogy Ő pörküttesen szokta meg csinyáni, úhh szeressük, az ember is. Eccer fő tette levesnek is, de annak semmi íze nem vót, sose főtt meg és még akkor is kemíny vót a husa.
Hát, akkor most az örökkévalóság jegyében, jöjjön az én Kacsalevesem.
KACSAGOMBÓC LEVES, FÜSTÖLT HÚSSAL
Hozzávalók:
43,5 dkg kacsa szárnytő
8 dkg nyers füstölt tarja, ekkora volt a reggeli maradék (ha 1-2 dekával több, nem baj)
31 dkg sárgarépa (2db)
12 dkg petrezselyem gyökér (1db)
1 kis darab, 8 dkg zeller (nekem ez egy fél volt, de a boltba nyugodtan vásárolhatsz egy egészet)
12,4 dkg vöröshagyma (1db, pont ekkora)
4 ger. fokhagyma (bocsi, ezt nem mértem le)
2 szál babérlevél (átlósan pont beleférjen egy gyufásdobozba)
1 mokkáskanál kakukkfű
12 szem egész kömény
5 szem szegfűbors (közepes nagyságú vagy amilyen van)
1 teáskanál fűszerpaprika (lehet finoman csípős)
ételízesítő és só (eszt asztán, tényleg ízlés szerint)
a gombóchoz:
2 db tojás
6 dkg búzadara
4 dkg liszt
kakukkfű
bors, só
2,5 liter hideg vízben felrakjuk főni a szárnytőket és a tarját, egyszer felforraljuk és lehabozzuk. Belerakjuk a zöldségeket és a fűszereket a paprika nélkül, nagyon lassan, gyöngyöző forrással akár 2,5 - 3 órán át főzzük. Az utolsó órában a tetejére hintjük a fűszerpaprikát és szép csendesen, nem lobogva készre főzzük, majd óvatosan, nem felzavarva, leszűrjük. A csontról leszedjük a húst és a füstölt tarjával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a darát és a lisztet, ízesítjük és legalább félórát pihentetjük, hogy a dara dagadjon. Vizes kézzel gombócokat formálunk és gyenge forrásban levő, sós vízben kifőzzük őket (ha, gombócot főzünk, mindig próbáljunk egy-két darabot először külön kifőzni és ha, szükséges javítsunk az állagán, liszttel). Házi cérnametéltel, a felcsíkozott zöldségekkel, na és a gombócokkal tálaljuk ezt a finom, talán egy kicsit különleges, de akár ünnepi levest.
... és, hogy mekkorák a gombócok? nekem ebből a mennyiségből mindig 20, 23 vagy 18 gombócocska szokott kijönni XD bocsi
... biztos ami biztos az ételt ízesítsük rozmaringgal és kakukkfűvel, aham, ja, ja, de mennyivel?... Phff :/ Hát ilyen egyszerű dolgok ezek :) Viszont ad egy kis játék lehetőségek, hogy valamennyire magunkhoz igazítsuk az ételt illetve az ízét, és nyugodjon le mindenki, a lényeges, fontos mennyiségek, azok le vannak írva.
Új bekezdés.
A múltkor, illetve pár napja, pontosabban hat napja, szóval már majdnem egy hete vásároltam Kacsa szárnytő-t.
Két nénike állt előttem és arról beszélgettetek, hogy az meg mi az ott, meg, hogy jó-e. Na, több se kellett nekem, kértem is belőle 6 darabot - azaz 43,5 dkg-t-; de vajon, ha másik 6 darabot kapok az is ennyi súlyú lett volna? Mindegy... hagyjuk... haladjuk...
Az egyik nénike azt mondta, hogy Ő pörküttesen szokta meg csinyáni, úhh szeressük, az ember is. Eccer fő tette levesnek is, de annak semmi íze nem vót, sose főtt meg és még akkor is kemíny vót a husa.
Hát, akkor most az örökkévalóság jegyében, jöjjön az én Kacsalevesem.
KACSAGOMBÓC LEVES, FÜSTÖLT HÚSSAL
Hozzávalók:
43,5 dkg kacsa szárnytő
8 dkg nyers füstölt tarja, ekkora volt a reggeli maradék (ha 1-2 dekával több, nem baj)
31 dkg sárgarépa (2db)
12 dkg petrezselyem gyökér (1db)
1 kis darab, 8 dkg zeller (nekem ez egy fél volt, de a boltba nyugodtan vásárolhatsz egy egészet)
12,4 dkg vöröshagyma (1db, pont ekkora)
4 ger. fokhagyma (bocsi, ezt nem mértem le)
2 szál babérlevél (átlósan pont beleférjen egy gyufásdobozba)
1 mokkáskanál kakukkfű
12 szem egész kömény
5 szem szegfűbors (közepes nagyságú vagy amilyen van)
1 teáskanál fűszerpaprika (lehet finoman csípős)
ételízesítő és só (eszt asztán, tényleg ízlés szerint)
a gombóchoz:
2 db tojás
6 dkg búzadara
4 dkg liszt
kakukkfű
bors, só
2,5 liter hideg vízben felrakjuk főni a szárnytőket és a tarját, egyszer felforraljuk és lehabozzuk. Belerakjuk a zöldségeket és a fűszereket a paprika nélkül, nagyon lassan, gyöngyöző forrással akár 2,5 - 3 órán át főzzük. Az utolsó órában a tetejére hintjük a fűszerpaprikát és szép csendesen, nem lobogva készre főzzük, majd óvatosan, nem felzavarva, leszűrjük. A csontról leszedjük a húst és a füstölt tarjával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a darát és a lisztet, ízesítjük és legalább félórát pihentetjük, hogy a dara dagadjon. Vizes kézzel gombócokat formálunk és gyenge forrásban levő, sós vízben kifőzzük őket (ha, gombócot főzünk, mindig próbáljunk egy-két darabot először külön kifőzni és ha, szükséges javítsunk az állagán, liszttel). Házi cérnametéltel, a felcsíkozott zöldségekkel, na és a gombócokkal tálaljuk ezt a finom, talán egy kicsit különleges, de akár ünnepi levest.
... és, hogy mekkorák a gombócok? nekem ebből a mennyiségből mindig 20, 23 vagy 18 gombócocska szokott kijönni XD bocsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése