DIJONI - TEJSZÍNES
SPÁRGARAGU
SÜLTEKHEZ VAGY TÉSZTÁKRA
Hozzávalók:
50 dkg zöldspárga
15 dkg sárgarépa
2 dl tejszín
1,5 dl
fehérbor
2 ek. mustár
1 ek. liszt
1 ger.
fokhagyma
tárkony
bors, só
vaj és
olívaolaj
A zöldspárgát
megmossuk, leöblítjük, az alsó fás részét (2-3 cm) levágjuk, a többit pedig
vékonyan (2-3 mm) felkarikázzuk, egészen a sípjáig (teteje) amit egészben
hagyunk.
A sárgarépát
vékonyan félkarikákra daraboljuk, aztán vaj és olívaolaj keverékén, a
felkarikázott spárgával együtt kicsit megsózva 3-5 percig pároljuk, majd felöntjük
a borral, hozzáadjuk a mustárt, 1 gerezd zúzott fokhagymát, és lassan összeforraljuk,
tárkonnyal és borssal ízesítjük.
Ezek után a
tejszínt, a liszttel és 1 deci vízzel kikeverjük (habarást készítünk) és a
ragunkat besűrítjük vele, szükség esetén vízzel lazíthatjuk, és ha az ízlésünk
úgy kívánja egy kis cukorral finomíthatjuk.
Én most
sertéssülthöz készítettem, csirkéhez akár bárányhoz is pompás kiegészítő lehet,
a köretét mindenki maga vállasza meg, nálam ez most fincsi vékony héjú főtt újkrumpli
volt.
…és amint azt
a nevében jeleztem, ezt a ragut tésztákhoz is használhatjuk, estelegessen csíkokra
vágott csirkehússal vagy sonkával kiegészítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése