azŐJÉ bemutatja
CUKKINI '14
episode5
Egyszerű és bizonytalan
Egyszerű és bizonytalan
A mindennapos csaták folytatódnak a konyhában;
a cukkini a legegyszerűbb stratégiákat veti be,
de lelke mélyén lapul egy régi bizonytalanság...
DÖDÖLLE, CUKKINIVEL ÉS KAPROS-TEJFÖLLEL
Hozzávalók:
1 kg burgonya
50 dkg liszt
4 ger. fokhagyma
1 fej vöröshagyma
40-50 dkg cukkini
tejföl
kapor
bors, só
serészsír
Rövid leszek és egyszerű elkészítjük a dödöllét, aminek a „tésztájába” a burgonya összetörésekor, zúzott fokhagymát keverünk.
Sertészsíron elkezdjük pirítani a kiszaggatott dödölléket, amikor kezd szép színt kapni, megszórjuk kis kockára vágott hagymával és tovább pirítjuk. Befejezésként rádobjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit és összeforgatjuk, összepároljuk, de csak annyi ideig, hogy a cukkini még roppanós maradjon, sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor kapros-tejföllel meglocsoljuk, de pirított szalonna kockákat is megszórhatjuk.
Kicsit bizonytalan vagyok, amikor a dödöllét kell leírnom...
A dödölléhez gyakorlat kell!!!
Ezt a pompás kis étket ezerféle képpen készítik, illetve rengeteg anyaghányaddal találkozhatunk, ha rákeresünk. 1:0,15-től kezdve a 1:0,60-ig arányban, de olyant is leltem már ami 1:1-be írta rétesliszttel. Aztán akad olyan recept is ami nem vállalja be a liszt mennyiségét, és csak jelzi, megmagyarázza, hogy mennyit és milyen állagúra kell a „tésztát” dagasztanunk, kevernünk.
Na, kérem szépen, szerény nyomott véleményem szerint a dödölle egyik „titka” a jó ízű burgonya (a Mamikám csak akkor készítette, amikor ilyen burgonyát szereztünk), a másik dolog a víz mennyisége; bár néhány recept ezt is próbálja megírni (én is), de ez nagyon nehéz.
Ennek ellenére a dödölle (nem, ellentmondva magamnak) könnyű és egyszerű dolog, csak ahogy kezdtem gyakorlat kell hozzá.
...és hogy szeretjük a dödöllét? Milyen legyen az állaga gyengébb, lazább vagy éppen tömörebb, erősebb...? Pff.
Tehát kísérletezzünk és találjuk meg a nekünk tetsző dödöllét illetve semmiért se adjuk fel, ha kezdők lennénk.
DÖDÖLLE ahogy én készítem
Burgonya és liszt aránya 1:0,50.
A megtisztított jó ízű burgonyát felkockázzuk sós vízben puhára főzzük (a víz lehet kicsit sósabb a kelleténél, mert a liszt is felvesz belőle).
Ezután annyi vizet hagyunk rajt, hogy éppen ellepje, tehát a burgonya ne lógjon, ne érjen ki a vízből, nagyon picikével több is lehet.
(a fenti receptem szerint, most kerül bele a zúzott fokhagyma)
A tüzet, amennyire tudjuk legyengítjük.
A vízben levő burgonyát egy burgonyatörő segítségével, jól összetörjük, majd ráborítjuk a lisztet.
Nem keverjük, csak jobbra-balra tekerő, forgató mozdulttal rázogatjuk (hülye példa, de ez olyan, mintha bográcsba rázogatnánk az ételt).
Idővel a tetején a liszt megrepedezik, pöffög, ekkor ezt egy fakanál segítségével szépen oszlassuk el és ezt a fázist 3×, 4× ismételjük meg. Pici lángon és nem kevergetve! Ha így dolgozunk (lángtól és mennyiségtől függően 10-12 perc) nem szabad, hogy leégjen.
Marika néni ezt, úgy tanította: Hagyd hadd ismerkedjenek össze!
Amikor ez megtörtént, érezzük, hogy kezd egybeállni a „tészta” akkor már megkeverhetjük illetve fel-le irányuló mozdulatokkal szépen egyállagúra dagaszthatjuk.
Forró zsírba mártott kanállal kiszaggatjuk és pirítjuk.
serészsír
Rövid leszek és egyszerű elkészítjük a dödöllét, aminek a „tésztájába” a burgonya összetörésekor, zúzott fokhagymát keverünk.
Sertészsíron elkezdjük pirítani a kiszaggatott dödölléket, amikor kezd szép színt kapni, megszórjuk kis kockára vágott hagymával és tovább pirítjuk. Befejezésként rádobjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit és összeforgatjuk, összepároljuk, de csak annyi ideig, hogy a cukkini még roppanós maradjon, sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor kapros-tejföllel meglocsoljuk, de pirított szalonna kockákat is megszórhatjuk.
Kicsit bizonytalan vagyok, amikor a dödöllét kell leírnom...
A dödölléhez gyakorlat kell!!!
Ezt a pompás kis étket ezerféle képpen készítik, illetve rengeteg anyaghányaddal találkozhatunk, ha rákeresünk. 1:0,15-től kezdve a 1:0,60-ig arányban, de olyant is leltem már ami 1:1-be írta rétesliszttel. Aztán akad olyan recept is ami nem vállalja be a liszt mennyiségét, és csak jelzi, megmagyarázza, hogy mennyit és milyen állagúra kell a „tésztát” dagasztanunk, kevernünk.
Na, kérem szépen, szerény nyomott véleményem szerint a dödölle egyik „titka” a jó ízű burgonya (a Mamikám csak akkor készítette, amikor ilyen burgonyát szereztünk), a másik dolog a víz mennyisége; bár néhány recept ezt is próbálja megírni (én is), de ez nagyon nehéz.
Ennek ellenére a dödölle (nem, ellentmondva magamnak) könnyű és egyszerű dolog, csak ahogy kezdtem gyakorlat kell hozzá.
...és hogy szeretjük a dödöllét? Milyen legyen az állaga gyengébb, lazább vagy éppen tömörebb, erősebb...? Pff.
Tehát kísérletezzünk és találjuk meg a nekünk tetsző dödöllét illetve semmiért se adjuk fel, ha kezdők lennénk.
DÖDÖLLE ahogy én készítem
Burgonya és liszt aránya 1:0,50.
A megtisztított jó ízű burgonyát felkockázzuk sós vízben puhára főzzük (a víz lehet kicsit sósabb a kelleténél, mert a liszt is felvesz belőle).
Ezután annyi vizet hagyunk rajt, hogy éppen ellepje, tehát a burgonya ne lógjon, ne érjen ki a vízből, nagyon picikével több is lehet.
(a fenti receptem szerint, most kerül bele a zúzott fokhagyma)
A tüzet, amennyire tudjuk legyengítjük.
A vízben levő burgonyát egy burgonyatörő segítségével, jól összetörjük, majd ráborítjuk a lisztet.
Nem keverjük, csak jobbra-balra tekerő, forgató mozdulttal rázogatjuk (hülye példa, de ez olyan, mintha bográcsba rázogatnánk az ételt).
Idővel a tetején a liszt megrepedezik, pöffög, ekkor ezt egy fakanál segítségével szépen oszlassuk el és ezt a fázist 3×, 4× ismételjük meg. Pici lángon és nem kevergetve! Ha így dolgozunk (lángtól és mennyiségtől függően 10-12 perc) nem szabad, hogy leégjen.
Marika néni ezt, úgy tanította: Hagyd hadd ismerkedjenek össze!
Amikor ez megtörtént, érezzük, hogy kezd egybeállni a „tészta” akkor már megkeverhetjük illetve fel-le irányuló mozdulatokkal szépen egyállagúra dagaszthatjuk.
Forró zsírba mártott kanállal kiszaggatjuk és pirítjuk.
Ha van saját, bevált dödölle receptünk, akkor készítsük azzal (én így csinálom) el ezt pompás kis étket.
Nekem új ez a dödölle, de csorog a nyálam!!
VálaszTörlés...hát akkor csak hajrá :)
VálaszTörlésVasárnap készítettem dödöllét sült hús mellé,,isteni finom lett a párom agyonra dicsérte,,ezután kezdtem dödölle receptet nézegetni,és rátaláltam a tiédre,,ezt is kipróbálom ""ŐrültSzakács"" köszi :)
VálaszTörlésEgy próbát minden és mindenképp megér :) Köszönöm és legyen szép az közelgő ünnep/ünnepek Nektek is :)
Törlés