Ahogy tegnap említettem, ma egy valóban finom főzelék került a tányéromba.
A finom főzeléket azaz a finomfőzeléket szintén többféle módon el lehet készíteni, illetve és lénygében, a hozzávalóit mindenki kedvére variálhatja, olyan zöldségekből amit szeret vagy épp van otthon. Ami viszont a leggyakoribb összetevője, sőt mondhatjuk, a fő alapanyaga, az a zsenge zöldborsó, és a sárgarépa (van ahol csak ezek). Ehhez jöhet burgonya, karfiol, menzákon kukorica, és olyannal is találkoztam már, hogy burgonya-sárgarépa-brokkoli....
Én pedig úgy szeretem, hogy... (illetve így is) 😉
FINOMFŐZELÉK, DEBRECENIVEL
Hozzávalók:
60 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
30 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
1 pár debreceni (de lehet 2 is)
1 p. tejföl
2-3 ek. liszt
lestyán
őrölt kömény
só
A sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk, a sárgarépát
félkarikákra, a burgonyát pedig kis, kb.centis kockákra vágjuk.
A debreceni
kolbászt szintén kicsi kockákra daraboljuk.
1-2 kanálnyi
zsiradékon addig pirongatjuk a sárgarépát, amíg a zsiradék szépen elsárgul,
tehát a répa kiadja színét. Ekkor hozzáadjuk a debrecenit és ezt is
megkönnyeztetjük – ezek fogják a főzelékünk színét (és alapízét adni) -, majd jöhet a burgonya
és a fagyos borsó. Megsózzuk, befűszerezzük, vízzel felöntve puhára főzzük.
Tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük.
-Én a fűszeresebb ízeket szeretem, de
akinek úgy jobban ízlik az kis cukorral fnomíthatja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése