A fészen vannak főzős , főzéssel kapcsolatos csoportok, többek között az egyikben az admin minden nap fel teszi a kérdést, Mit eszünk ma? Csak úgy mint más, ide én is be szoktam írogatni a napi mannáimat és természetesen mindig megnézem a mások menüjét is.
Ez tök jó dolog arra az esetre, ha Jajj! nem tudom mit főzzek....
Tegnap mivel ebédre csak a Szójababsaláta volt, estére mindenképp valami komolyabbat terveztem, hama-gyorsan végig szaladtam a csoporttagok ötletadó étkein és LIMARA ebédjén felbuzdulva estére én is Calzonét készítettem....
CALZONE a'la MADCHEF
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl víz
4-5 ek. olívaolaj
1 tk. kristálycukor
só
1 csapott mk. őrölt kömény
só
1 csapott mk. őrölt kömény
A élesztőt, kézmeleg, cukros vízben felfuttatjuk.
A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. (A csapott mokkáskanálnyi kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici mennyiséggel teszem "kenyeresebb" ízűvé a tésztát. Ha esetleg római köménnyel készítjük, akkor még érdekesebb ízt kapunk, de még ez sem "zavaró"!)
Amikor már az összes lisztet felvette a tészta, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kitartó gyúrás, dagasztás után a tésztát kigombócozzuk, és egy ruhával letakarva duplájára kelesztjük. (Most csak kettő nagy gombócot készítettem, ezt is kettélehet vágni tálaláskor, és akkor négy adag, de bevallom töredelmesen, hogy nálam ez most csak két szép adag lett, az egyiket én ettem meg, a másikkal pedig nem tudok elszámolni. Ha a klasszikus módot választjuk akkor ebből a mennyiségből 4 db, 20-22 centi pizza jön ki.)
A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. (A csapott mokkáskanálnyi kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici mennyiséggel teszem "kenyeresebb" ízűvé a tésztát. Ha esetleg római köménnyel készítjük, akkor még érdekesebb ízt kapunk, de még ez sem "zavaró"!)
Amikor már az összes lisztet felvette a tészta, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kitartó gyúrás, dagasztás után a tésztát kigombócozzuk, és egy ruhával letakarva duplájára kelesztjük. (Most csak kettő nagy gombócot készítettem, ezt is kettélehet vágni tálaláskor, és akkor négy adag, de bevallom töredelmesen, hogy nálam ez most csak két szép adag lett, az egyiket én ettem meg, a másikkal pedig nem tudok elszámolni. Ha a klasszikus módot választjuk akkor ebből a mennyiségből 4 db, 20-22 centi pizza jön ki.)
A tészta gombócokat kinyújtjuk, és az egyik felükön elosztjuk a tölteléket, illetve a sajtot.
A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, és a szélénél ügyesen összetapasztjuk, összecsípjük, vagy akinek kezébe van a tudáshatalma az szépen összefonhatja; lényeg a lényeg, levegőmentesem zárjuk le, hogy a benne rejlő ízek, aromák, na és a szaftossága meg ne szökjön sülés közben.
Előmelegített sütőben 220 fokon, 16-18 perc alatt szépen megsütjük, én picit ráhagytam, mert kenyérben is azt szeretem, ha szépen megvan sülve (barnulva) a héja.
Most sem estem pánikba a rátétek illetve a töltelék ügyében, mert éppen paradicsom, lilahagyma, olívabogyó, lángolt kolbász, és Gouda sajt volt itthon, no meg némi oregánó, pici só és bors...
Kábé: 15-20 dkg paradicsom, 5-8 dkg kolbász, 8-10 szem olívabogyó, 10 dkg sajt, 1/2 fej lilahagyma...
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Előmelegített sütőben 220 fokon, 16-18 perc alatt szépen megsütjük, én picit ráhagytam, mert kenyérben is azt szeretem, ha szépen megvan sülve (barnulva) a héja.
Most sem estem pánikba a rátétek illetve a töltelék ügyében, mert éppen paradicsom, lilahagyma, olívabogyó, lángolt kolbász, és Gouda sajt volt itthon, no meg némi oregánó, pici só és bors...
Kábé: 15-20 dkg paradicsom, 5-8 dkg kolbász, 8-10 szem olívabogyó, 10 dkg sajt, 1/2 fej lilahagyma...
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése