Ismét egy verseny, ismét egy recept, ismét egy recept verseny 😉
Semmi cicó, íz, zamat, ötlet, Fantázia, Bátorság, Jó étvágy!
Semmi cicó, íz, zamat, ötlet, Fantázia, Bátorság, Jó étvágy!
ZAMATOS PULYKASZÁRNY
ÍZLETES GERSLIVEL
Hozzávalók:
4 db pulykaszárny
5-6 dl 100% szűrt almalé
8 ger. fokhagyma
20 dkg gersli (árpagyöngy)
3 szál szárzeller
10 dkg dió
10 dkg sárgarépa
1 db alma
2 db babérlevél
friss rozmaring
bors, só
A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk, a rozmaringot felaprítjuk (2-3ágacska) és az almaléhez keverjük.
A megtisztított pulykaszárnyakat az ízületeknél kettévágjuk, a szárnyközép rész (a kettő csontos) bőrét 2-3 helyen bevagdossuk, beirdaljuk, majd egy tába rakjuk őket és felöntjük az ízesített almalével aztán letakarva, hűtőben, két napig ebben pácoljuk, néhányszor átmozgatjuk, átforgatjuk.
-A pácoláshoz célszerű akkora edényt, tálat választanunk, amibe éppen, de még kényelmesen beleférnek a szárnyak, ha túl nagy lenne akkor az befolyásolhatja az almalé mennyiségét.-
A bepácolódott szárnyakat, egy vékonyan kiolajozott tepsibe pakoljuk, sózzuk, borsozzuk, aláönjük a páclevet és fóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük; majd fólia nélkül még 20-25 percet amíg szépen megpirul.
A megmosott gerslit 3-4 órára beáztatjuk, leöblítjük és sós, babérlevéllel ízesített vízben pattanós puhára főzzük kb.35 perc. A gersli főzési ideje függhet az áztatási időtől.
Közeben a sárgarépát és a szárzellert apró kockákra daraboljuk, az almát is felkockázzuk a diót pedig durvára törjük.
Egy serpenyőben olívaolajon roppanós puhára pároljuk a sárgarépát és a szárzellert, majd hozzáadjuk az almát, valamint a diót, pár percelteltével a megfőtt gerslit is beleforgatjuk, szükség szerint sózzuk.
A tepsi alján maradt levet, átszűrjük egy kis serpenyőbe, aprított rozmaringot adunk még hozzá (akár fehérbort is önthetünk bele egy keveset), jól kiforraljuk és a tűzről már levéve egy jó darabka vajat keverünk hozzá és meglocsoljuk vele a szárnyakat vagy külön kínáljuk mellé.
Ha a köretet lehűtjük és megcsepegtetjük citromlével vagy egy kis almaecettel,
pompás hűsítő salátaként fogyaszthatjuk.
👌😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése