TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2021. január 25., hétfő

Pulyka és gersli avagy Íz és zamat

Ismét egy verseny, ismét egy recept, ismét egy recept verseny 😉
Semmi cicó, íz, zamat, ötlet, Fantázia, Bátorság, Jó étvágy! 













ZAMATOS PULYKASZÁRNY
    ÍZLETES  GERSLIVEL

Hozzávalók:
4 db pulykaszárny
5-6 dl 100% szűrt almalé
8 ger. fokhagyma
20 dkg gersli (árpagyöngy)
3 szál szárzeller
10 dkg dió
10 dkg sárgarépa
1 db alma
2 db babérlevél
friss rozmaring
bors, só
A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk, a rozmaringot felaprítjuk (2-3ágacska) és az almaléhez keverjük.
A megtisztított pulykaszárnyakat az ízületeknél kettévágjuk, a szárnyközép rész (a kettő csontos) bőrét 2-3 helyen bevagdossuk, beirdaljuk, majd egy tába rakjuk őket és felöntjük az ízesített almalével aztán letakarva, hűtőben, két napig ebben pácoljuk, néhányszor átmozgatjuk, átforgatjuk.
-A pácoláshoz célszerű akkora edényt, tálat választanunk, amibe éppen, de még kényelmesen beleférnek a szárnyak, ha túl nagy lenne akkor az befolyásolhatja az almalé mennyiségét.-
A bepácolódott szárnyakat, egy vékonyan kiolajozott tepsibe pakoljuk, sózzuk, borsozzuk, aláönjük a páclevet és fóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük; majd fólia nélkül még 20-25 percet amíg szépen megpirul.
A megmosott gerslit 3-4 órára beáztatjuk, leöblítjük és sós, babérlevéllel ízesített vízben pattanós puhára főzzük kb.35 perc. A gersli főzési ideje függhet az áztatási időtől.
Közeben a sárgarépát és a szárzellert apró kockákra daraboljuk, az almát is felkockázzuk a diót pedig durvára törjük.
Egy serpenyőben olívaolajon roppanós puhára pároljuk a sárgarépát és a szárzellert, majd hozzáadjuk az almát, valamint a diót, pár percelteltével a megfőtt gerslit is beleforgatjuk, szükség szerint sózzuk.
A tepsi alján maradt levet, átszűrjük egy kis serpenyőbe, aprított rozmaringot adunk még hozzá (akár fehérbort is önthetünk bele egy keveset), jól kiforraljuk és a tűzről már levéve egy jó darabka vajat keverünk hozzá és meglocsoljuk vele a szárnyakat vagy külön kínáljuk mellé.






Ha a köretet lehűtjük és megcsepegtetjük citromlével vagy egy kis almaecettel,
pompás hűsítő salátaként fogyaszthatjuk.
👌😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése