„Nigella Lucy Lawson 1960. január 6-án született Londonban, Nigel Lawson
volt pénzügyminiszter és Vanessa Salmon, a Lyons Corner House egyik
örökösének lányaként.”
„Könyv ismertetőként és étterem kritikusként kezdte, majd megbízott
irodalmi szerkesztő lett a "The Sunday Times"-nál, 1986-ban. A '80-as
évek végét szabadúszó újságíróként töltötte, számos napi lapnak és
magazinnak publikált. 1998-ban, kiadta első süteményes könyvét, "How to
Eat" címmel, amely 300,000 példányban kelt el és ezzel bestseller lett.
2000-ben megírta második könyvét, "How to be a Domestic Goddess" címmel,
amellyel abban az évben elnyerte the British Book Díjat 'Az év írója'
kategóriában. Karrierje 2000-ben jelentõs változáson ment keresztül,
amikor a Channel 4 Tv csatorna, Nigella Bites címmel főző sorozatot
készített vele a bestseller süteményes könyvéből. The Nigella Bites
sorozat sikeresnek bizonyult, elnyerte a Guild of Food Writers Díjat. Az
Egyesült Államokban 2006-ban, meghívták a the Food Network-höz, ezután
egy 3 részes sorozat következett a BBC Two-n, Nigella's Christmas
Kitchen c., Angliában. 2007-ben a BBC Two berendelte a Nigella
Express-t.” starity.hu
Amikor ráakadtam Kisildi-nél Szakácsmustra játékra nem volt kérdés, hogy csatlakozom-e és csak ennyit mondtam: Ki az a pasi aki kihagyná Nigellát.
Most pedig azt mondom: Ki az aki kihagyná Lawson mama ebédjét, ami egy isteni húsos pite; mellé pedig a kis Nigella nyers céklasalátáját.
OLÍVÁS HÚSOS PITE,
NYERS CÉKLASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
A pite tésztájához
25 dkg liszt
5 dkg margarin
7,5 dkg vaj
4 ek. sós hideg víz (bő féldeci)
+ 1 tojás a lekenéshez
A vajat és a margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a vizet és gyorsan összegyúrjuk, hogy a zsiradékok ne olvadjanak nagyon fel a kezünk melegétől. Kettő egyforma gombócot formálunk belőle és frissentartó fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez:
35 dkg darált sertéshús
20 dkg vöröshagyma
2 db paradicsom (30-35 dkg)
10 dkg fekete olívabogyó
6-8 szem szegfűbors
2 db főtt tojás
só
olívaolaj
A paradicsomok héját eltávolítjuk. (Ha BENézel ide segítséget kapsz!)
A apróra vágott vöröshagymát 2-3 evőkanálnyi olívaolajon üvegesere pirítjuk és hozzáadjuk a durvára darabolt paradicsomot, megsózzuk, mozsárban összezúzott szegfűborssal ízesítjük. Pár perc múltán belerakjuk a darált húst is, majd 25-30 percig főzzük, közben az olívabogyót kissé átvagdossuk és ez is mehet bele. (Szükség szerint egy kevés vizet is adhatunk hozzá, de! készre főzéskor lényegében a levét el kell - minimálisra - párolnunk, a paradicsomtól és a hagymától legyen sűrű, hogy később a tészta ne ázzon el.) Amikor a ragunk elkészült belekeverjük a kockákra darabolt főtt tojásokat is.
A egyik tésztát kinyújtjuk 30-32 centis kör alakra, tepsibe helyezzük és egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, úgy hogy a szélein 2 centis üres rész maradjon. Kinyújtjuk a másik lapot is és betakarjuk vele a tepsiben lévőt; a széleinél jól lenyomkodjuk, majd visszahajtjuk és egy villával még egyszer lenyomkodjuk - ezzel egy kicsit díszítjük. Erre azért van szükség, hogy a töltelék véletlen se tudjon megszökni.
A tetejét villával böködjük meg, hogy a felesleges gőz eltávozzon és tojással szépen kenjük el.
200 fokon (6 fokozat) 20- 25 perc alatt süssük mosolygós pirosra.
NYERS CÉKLASALÁTA,
KAPORRAL ÉS MUSTÁRMAGGAL
Hozzávalók:
60 dkg cékla
1 csokor friss kapor
1 szép nagy citrom
2 ek. mustármag
olívaolaj
petrezselyem zöldje (elhagyható)
Amikor ráakadtam Kisildi-nél Szakácsmustra játékra nem volt kérdés, hogy csatlakozom-e és csak ennyit mondtam: Ki az a pasi aki kihagyná Nigellát.
Most pedig azt mondom: Ki az aki kihagyná Lawson mama ebédjét, ami egy isteni húsos pite; mellé pedig a kis Nigella nyers céklasalátáját.
OLÍVÁS HÚSOS PITE,
NYERS CÉKLASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
A pite tésztájához
25 dkg liszt
5 dkg margarin
7,5 dkg vaj
4 ek. sós hideg víz (bő féldeci)
+ 1 tojás a lekenéshez
A vajat és a margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a vizet és gyorsan összegyúrjuk, hogy a zsiradékok ne olvadjanak nagyon fel a kezünk melegétől. Kettő egyforma gombócot formálunk belőle és frissentartó fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez:
35 dkg darált sertéshús
20 dkg vöröshagyma
2 db paradicsom (30-35 dkg)
10 dkg fekete olívabogyó
6-8 szem szegfűbors
2 db főtt tojás
só
olívaolaj
A paradicsomok héját eltávolítjuk. (Ha BENézel ide segítséget kapsz!)
A apróra vágott vöröshagymát 2-3 evőkanálnyi olívaolajon üvegesere pirítjuk és hozzáadjuk a durvára darabolt paradicsomot, megsózzuk, mozsárban összezúzott szegfűborssal ízesítjük. Pár perc múltán belerakjuk a darált húst is, majd 25-30 percig főzzük, közben az olívabogyót kissé átvagdossuk és ez is mehet bele. (Szükség szerint egy kevés vizet is adhatunk hozzá, de! készre főzéskor lényegében a levét el kell - minimálisra - párolnunk, a paradicsomtól és a hagymától legyen sűrű, hogy később a tészta ne ázzon el.) Amikor a ragunk elkészült belekeverjük a kockákra darabolt főtt tojásokat is.
A egyik tésztát kinyújtjuk 30-32 centis kör alakra, tepsibe helyezzük és egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, úgy hogy a szélein 2 centis üres rész maradjon. Kinyújtjuk a másik lapot is és betakarjuk vele a tepsiben lévőt; a széleinél jól lenyomkodjuk, majd visszahajtjuk és egy villával még egyszer lenyomkodjuk - ezzel egy kicsit díszítjük. Erre azért van szükség, hogy a töltelék véletlen se tudjon megszökni.
A tetejét villával böködjük meg, hogy a felesleges gőz eltávozzon és tojással szépen kenjük el.
200 fokon (6 fokozat) 20- 25 perc alatt süssük mosolygós pirosra.
NYERS CÉKLASALÁTA,
KAPORRAL ÉS MUSTÁRMAGGAL
Hozzávalók:
60 dkg cékla
1 csokor friss kapor
1 szép nagy citrom
2 ek. mustármag
olívaolaj
petrezselyem zöldje (elhagyható)
A megtisztított céklát kis lyukú reszelőn szép hosszú szálakra reszeljük le.
Reszeljük bele a citrom héját (csak a sárgát!), facsarjuk rá a levét, locsoljuk meg egy jó adag olívaolajjal, szórjuk bele az aprított kaprot (ha van, akkor petrezselyem zöldet is). A mustármagot egy serpenyőben, 1-2 perc alatt, szárazon pirítsuk meg és alaposan keverjük össze a céklával. Jól lehűtve kínáljuk.
(A különféle magokat soha ne hagyjuk a forró serpenyőben, mert még a tűzről levéve is megéghet; egyből borítsuk a salátákba vagy hideg tálra, tányérra.
N vs. C Nigella marhahúsból készítette a tölteléket, én sertésből, mert ez volt, ezt kaptam.
Nigella elektromos sütőben készítette ezt a finom pitét, én gázosban, mert nekem az van.
Nigella géppel készítette a tésztát és a cékla reszelését is, én kézzel, mert gépem sincs.
Nigella 9 dkg olívabogyóval készítette a tölteléket, én 10-el, mert nekem van. ...sőt még maradt is.
pazar recept, nagyon jó leírás :-)
VálaszTörlés:) Isteni (istennői) finom volt, mindkettő külön-külön is. A szegfűbors szabályosan elvarázsolta a tölteléket. A saláta... hát, azt meg majdnem együltő helyemben befaltam; pompás, üdítő, friss, többször készítős. Amiben viszont egyezünk Nigellával (szépségünket leszámítva) az pedig az, hogy páratlan élményben volt részünk ezeknek az étkeknek az elfogyasztásakor...sajnos, más időben és helyen ;)
VálaszTörlés