TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. április 11., szerda

Maradéktalanul 2.

Na! a húsvéti ünnepeket is túléltük, a lányok sem száradtak el, a káposzta is, pontosabban a sonka is megmaradt. 
Javítsatok ki, ha rosszul látom, de, az ilyen hosszú hétvégéken illetve ünnepeken még mindig nem tudunk igazából mit kezdeni magunkkal étel ügyben. 
Nem baj, legyen itthon, mi lesz ha elfogy, nem lesz elég, nem sikerül, elég, nem sül meg rendesen, leesik, felugrik, elviszi a cica, belenyal a Buksi, beleül Ödönke, befutnak keresztanyádék, Laciék is mondták, hogy lehet, de nem biztos és Titi Bácsi is felszokott jönni locsolni, Ő meg szereti a zserbót (is).
Aztán rendesen bevásárolunk mindent. Nem hivatalos megfigyeléseim alapján, egy négy fős családnak ahova még jönnek ketten vagy hárman vendégségbe, egy hosszú hétvégi, ünnepi fogyasztása illetve élelem szükséglete a következő:
4-5 kg kenyér + zsemle, kifli
6-7 kg (minimum) hús + levesnek való és 12 csirkecomb tölteni
5-5 kg rizs, burgonya és némi zöldség
5 kg liszt
5 kg cukor
3 vaníliás cukor (akciós, 5-ös csomag, tehát 15 db)
1 kis üveg sütőrum 
1 kis üveg sütővodka
2 láda sütősör
5 üveg sütőbor
1 palack legolcsóbb kóla
2 karton (24 db) hosszantartós tej
és sok-sok apróság, duplán.
Amikor pedig már tisztulni látszik a terep, megszólal az Anya:
Ezt miért nem ettétek meg, többet nem csinálok, ez is itt van még, minek dolgoztam ennyit, ne féljetek többet nem lesz semmi, esztek amit találtok, az Öreg se jött át, pedig ő megette volna ezt a finom zserbót, most mi legyen, adjam a kutyának???!... és így tovább.
Azért minden családban akad egy magamfajta, önfeláldozó emberke aki meg hosszabbítja az ünnepet és még három - négy napig bőven elvan a maradékon. 
Hát, így lesznek nálunk egy hetes hétvégék, és a hetedik napon,  végre megpihenhetnék, de holnap lesz Ödönke születésnapja és Anya már két napja  süt :/














TORMÁS - CSÜLKÖS SALÁTA 
húsvéti maradékokból
Hozzávalók:
20 dkg főtt, füstölt csülök (vagy a maradék sonka, amíg még rábírunk nézni)
4 db főtt tojás (lehetőleg hímes, mert akkor holnap nem kell színes rakott krumplit ennünk)
40 dkg főtt burgonya (ha véletlen nem lenne maradék, hát akkor főzni kell)
2 szál újhagyma (lehet helyette egy darabka pórét is használni)
1 p. tejföl
3 ek. ecetes torma
3-4 ek. olívaolaj
tárkony
bors, só 
A csülköt szépen felcsíkozzuk vagy szálaira tépkedjük. A burgonyát és a tojást,  a csülökhöz hasonlatosan csíkokra aprítjuk. Az újhagymát 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd hosszában ketté szeljük és szintén vékonyan felcsíkozzuk. A tejfölt elkavarjuk a tormával, tárkonnyal fűszerezzük, sóval, borssal ízesítjük. A csíkokra vágott alapanyagokat egy keverőtálban alaposan összekeverjük az öntettel és a végén olívaolajjal lazítjuk. Pirítóssal kínáljuk, de bundázott zöldségekkel is tálalhatjuk.

2 megjegyzés: