TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. december 21., szombat

Kacsa és az apraja avagy Mocsár?

Az elmúlt időszakban olvastam valahol ezt a kérdést:
-Mit tegyek, hogy a kacsalevesnek ne legyen mocsár íze?
Mocsár? én még sosem éreztem... 
...igaz, picit bátrabban fűszerezem no meg aztán, biztos hogy nálam kerül bele valami meglepő dolog is 😉















FŰSZERES KACSAAPRÓLÉK LEVES,
 LESTYÁNOS VAJAS GALUSKÁVAL
Hozzávalók:
1 kg kacsaaprólék (szárny, nyak, hát, szív, zúza…)
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
2 szál szárzeller v. egy darabka gumós zeller
1 db vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 db savanykás alma (félbevágva)
1 mk. fűszerpaprika
1 tk. egész kömény
1 tk. kakukkfű
1 ágacska rozmaring
2 levélke zsálya
3-4 db szegfűszeg
majoránna
-ízlés szerint egy kis csípős-
a vajas galuskához:
5 dkg puha vaj
1 db tojás
7 dkg rétesliszt
2-3 friss lestyánlevél v. szárított
A kacsaaprólékot megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és egy fazékban pakoljuk, majd annyi vízzel felöntjük, hogy jól ellepje (bő 2l.) közepes lángon felforraljuk, a tetején keletkező habot leszedjük. Ezután befűszerezzük, megsózzuk a levesünket, legyengítjük a lángot alatta és gyöngyöző forrással készre főzzük; nálam ez erős 2 és fél óra volt, közben az elpárolgó levet pótolhatjuk, viszont ez esetben figyeljünk az ízesítésére.
Amikor a leves kész, a húsok rendesen megpuhultak, szépen leszűrjük a levét, az aprólékot és a zöldségeket tálalásig félretesszük.
Elkészítjük a vajas galuskát.
A lestyán leveleket szépen felaprítjuk.
A puha vajat és a tojást, egy kézi habverővel (mártáskeverővel) simára, "habosra" keverjük, megsózzuk, hozzáadjuk az aprított lestyánt, majd a réteslisztet.
Kettő teáskanál segítségével kiszaggatva, laza forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
A vajas galuska készítése talán igényel egy kis gyakorlatot, de ettől ne csüggedjünk. Mindig készítsünk 1 db próbafőzést és ha szükségesnek látjuk adjunk hozzá egy kis lisztet még.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése