Szerintem mindenki szokott így lenni, néha-néha, úgyis mindig csak húsba gondolkodunk. Azt mondom be kell iktatni ilyen hüly izé, lazítós napokat is. Ez van.
...hangsúlyozva- reggeli után!
Bár délelőtt elgondolkodtam egy kicsit a rántott májon, de NEM!!! pedig az nem is hús, vagy nem annyira, formájában azért olyasmi... de NEM!!!
Aztán eszembe jutott, hogy viszonylag régen használtam az általam nyerő párosnak titulált két dolgot, az almát és a brokkolit.
Teljesen véletlenül mindkettő volt itthon, így hát ezekből alkottam meg a mai Őrültségemet.
BROKKOLIS RÉTESPITE
ALMÁVAL ÉS SAJTTAL
Hozzávalók:
1 db
brokkoli (50dkg)
20 dkg
alma
2 dl tejszín
3 db tojás
1 ek. búzadara
5-8 dkg sajt
(most épp Maasdam)
1 cs. réteslap – 9 lapos
rozmaring
kakukkfű
bors, só
vaj a forma
kenéséhez
A brokkolit
kis rózsáira szedjük, a szárrészét „meghámozzuk” (a külső sötétebb, vastagabb,
fás
részt eltávolítjuk) és felkockázzuk.
Forrásban
levő sós vízbe szórjuk a szárkockákat majd, amikor ismét felforr, beletesszük a
brokkolirózsákat is; 3-5 percig főzzük, leszűrjük és jeges vízzel egyből lehűtjük,
mondhatnánk azt is, hogy blansírozzuk.
A tejszínt a
tojásokkal és búzadarával kikeverjük, megsózzuk, befűszerezzük.
Aztán almát is felkockázzuk.
A sütőt
bemelegítjük 180-190 fokra.
Egy 28
centis torta/sütiformát alaposan kikenünk vajjal – az oldalára is kerüljön.
Innen tovább
célszerű „gyorsan” dolgoznunk, tehát minden legyen kéznél.
Aztán a
réteslapokat egyesével belepakoljuk, kikent formába úgy, hogy a szélei „összevissza”
😊 kilógjanak, illetve minden második lapot
kissé! megkenegetünk a tojásos-tejszínnel, az utolsó (1) lapot már nem kell.
Ezután
egységesen beleszórjuk a brokkolit és az almát, majd beöntjük a tojásos-tejszínnel,
a kilogó széleket visszahajtogatjuk a töltelékre; amennyiben a tejszínes edény
alján marad egy minimális, akkor a visszahajtott széleket kenegessük meg vele –
nekem elég volt az, ami a szilikonecseten maradt, illetve az edény falán-.
A tetejére
ráreszeljük a sajtot és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Most jön a legnehezebb
rész, nagyon figyeljünk rá!
...ha tudunk annyit várni (jó lenne), 20-25 perc pihentetés után könnyen/könnyebben szeletelhetjük
és szervírozhatjuk, ezt a pompás kis húsmentes finomságot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése