TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. december 30., hétfő

Brokkoli és alma avagy A nyerőpáros újra színre lép

Ma nem kívántam húst enni, a reggeli sonka-kolbász-felvágott-májkrém-disznósajt után... 😇
Szerintem mindenki szokott így lenni, néha-néha, úgyis mindig csak húsba gondolkodunk. Azt mondom be kell iktatni ilyen hüly izé, lazítós napokat is. Ez van. 
...hangsúlyozva- reggeli után!
Bár délelőtt elgondolkodtam egy kicsit a rántott májon, de NEM!!! pedig az nem is hús, vagy nem annyira, formájában azért  olyasmi... de NEM!!!
Aztán eszembe jutott, hogy viszonylag régen használtam az általam nyerő párosnak titulált két dolgot, az almát és a brokkolit. 
Teljesen véletlenül mindkettő volt itthon, így hát ezekből alkottam meg a mai Őrültségemet.















BROKKOLIS RÉTESPITE
  ALMÁVAL ÉS SAJTTAL
Hozzávalók:
1 db brokkoli (50dkg)
20 dkg alma 
2 dl tejszín
3 db tojás
1 ek. búzadara
5 dkg sajt (most épp Maasdam)

1 cs. réteslap – 9 lapos
rozmaring
kakukkfű
bors, só
vaj a forma kenéséhez
A brokkolit kis rózsáira szedjük, a szárrészét „meghámozzuk” (a külső sötétebb, vastagabb,
fás részt eltávolítjuk) és felkockázzuk.











Forrásban levő sós vízbe szórjuk a szárkockákat majd, amikor ismét felforr, beletesszük a brokkolirózsákat is; 3-5 percig főzzük, leszűrjük és jeges vízzel egyből lehűtjük, mondhatnánk azt is, hogy blansírozzuk.
A tejszínt a tojásokkal és búzadarával kikeverjük, megsózzuk, befűszerezzük.
Az almát szintén felkockázzuk.
A sütőt bemelegítjük 180-190 fokra.
Egy 28 centis sütiformát alaposan kikenünk vajjal – az oldalára is kerüljön.
Innen tovább célszerű „gyorsan” dolgoznunk, tehát miden legyen kéznél.
Aztán a réteslapokat egyesével belepakoljuk, kikent formába úgy, hogy a szélei „összevissza” 😊 kilógjanak, illetve minden második lapot kissé! megkenegetünk a tojásos-tejszínnel, az utolsó (1) lapot már nem kell.










Ezután egységesen beleszórjuk a brokkolit és az almát, majd beöntjük a tojásos-tejszínnel, a kilogó széleket visszahajtogatjuk a töltelékre; amennyiben a tejszínes edény alján marad egy minimális, akkor a visszahajtott széleket kenegessük meg vele – nekem elég volt az, ami a szilikonecseten maradt, illetve az edény falán-.
A tetejére ráreszeljük a sajtot és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Most jön a legnehezebb rész, ha tudunk annyit várni, 20-25 perc pihentetés után könnyebben szeletelhetjük és szervírozhatjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése