Ismét egy étek amit valamiért ritkábban készítek(tünk) pedig szerintem tök fincsi dolog, és én a napokban megkívántam. Ez van, ilyen kívánós fajta lettem 😁😂
Egyébként ez a kis pompa, lencsével is elkészíthető... ezt csak úgy mondom 😉
SÁRGABORSÓ GULYÁS
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
25 dkg
sárgaborsó
1 nagy fej
vöröshagyma
3 ger.
fokhagyma
2 db paprika
1 db
paradicsom
1 db
sárgarépa (kb.15dkg)
1 db
petrezselyemgyökér (kb.10dkg)
2 szál
szárzeller
1-2 db
babérlevél
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
csombor
(borsikafű)
só
sertészsír
-ízlés
szerint pici csípős-
A
sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk (bár én nem szoktam, de ezzel meg lehet
gyorsítania a puhulását).
A sárgaborsót
külön, babérlevéllel ízesített, sós vízben megfőzzük, de nem szűrjük le, ezt
azért tartom praktikus dolognak, mert így jobban tudunk arra figyelni, hogy ne
főjön szét és ne legyen főzelék jellegű a gulyásunk.
Közben a
vöröshagymát felaprítjuk, üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a húst és
fehéredésig pároljuk, majd megsózzuk, meghintjük fűszerpaprikával,
befűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
Miután egyszer
már elfőtte a levét beletesszük az időközben feldarabolt zöldségeket (répa,
gyökér, zeller, paprika, paradicsom) zúzott fokhagymával ízesítjük, és vízzel
felöntögetve, pörkölt módján puhára főzzük.
Amikor a hús
kellően megpuhult, levével együtt hozzáadjuk a sárgaborsót és jól összeforraljuk,
szükség esetén utóízesítjük.
-A
sárgaborsót sós! vízben főzzük, ezt vegyük figyelembe a „pörkölt” sózásánál;
illetve függően attól, hogy mennyi vízben főztük, célszerű merőkanállal átmerni,
így kikerülhetjük, hogy esetleg túlságosan felhíguljon a gulyásunk.-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése