TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. december 28., szombat

Mák és túró avagy Tészta emlék

Az elmúlt időszakban nagyon tésztás voltam, amit finoman jelezetem is felétek - tésztát szinte bármikor- vagy ahogy szoktam idézni a nagyokat "Tésztaság fél egészség!"
Talán egy hete lehetett, hogy mákos tészta evés közben, kicsit elkalandoztam a múltban -há miko máskor- és eszembe jutott egy régi receptötlet, amivel azóta sok helyen találkozni, általában meggyes változatban...
...gondoltam én is elkészítem, de mivel meggyem nem volt idehaza, ezért... 












RAKOTT MÁKOS TÉSZTA
  TÚRÓSTÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
25 dkg hosszúmetélt
10 dkg darált mák
3+1 db tojás
2 p. tejföl (2x175g)
100 g vaj
15 dkg kristálycukor (3x5dkg)
2 cs. vaníliás cukor
50 dkg túró
1 ek. búzadara
1 db citrom reszelt héja
2 ek. zsemlemorzsa

vaílilás puding
A tésztát sós vízben kifőzzük, leöblítjük és kihűtjük.
A túrót kikeverjük 1 db tojással, 1 pohár tejföllel, 5 dkg kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a búzadarával, félretesszük pihenni.
A tojásokat szétválasztjuk, aztán a sárgákat a vajjal, 5 dkg kristálycukorral, alaposan kikeverjük.
Amikor szép egyállagú „habos”, belereszeljük a citromhéját, hozzáadjuk vaníliás cukrokat, a másik pohár tejfölt, a darát mákot és jól elkeverjük.
A fehérjékből, maradék 5 dkg cukorral kemény habot verünk.
A kifőtt, kihűlt tésztát elkeverjük a mákos-tejfölös masszával, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy a hab ne „törjön” nagyon össze.
Egy 24 centis tortaformát rendesen kivajazunk, kihintjük a zsemlemorzsával (az oldalára is kerüljön), majd az alján egyenletesen elosztjuk a mákos tésztánk kb.1/3 részét, erre került a túrós töltelék, aztán ismét a mákos tészta. 
-Amikor a "rétegeket" elrendezzük a formában, szintén figyeljünk arra, hogy a hab miatt, ne nyomkodjuk túlságosan meg.-
Előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.
Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd szeleteljük, és tálaljuk.
A „tortánk” teteje finoman megpirulhat, ennek következtében, a picikét megsült, megpirult, tészta darabkák keményebb, ropogósabbak lehetnek, de ez nem zavaró; viszont adhatunk mellé vanília öntetet, amit a legegyszerűbb módon, a csomagoláson leírtakkal ellentétben több tejjel főzzünk meg, a fokozatosság elvét betartva.
Ha a teteje nem pirulna meg a vanília mártás akkor is jól áll neki 😉😁😋





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése