Jajj, már napok, hetek óta készülünk a karácsonyi menüre; különleges, ünnepi, klasszikus, kicsit extra, egyszerű, szinte mindegy csak finom legyen.
Én meg tökfőzeléket kívántam, még akkor is ha fagyasztottból, ami mellé csomagolnak kaprot, no meg aztán ott van a szárított is... - hát, ezektől igazándiból nem kell félni, hogy "bántja" az ember gyomrát, sőt semit se, a főzeléket sem 😉😁
Mindegy, holnap Karácsony illetve Szenteste, én meg tökfőzeléket kívánok és
SZÉP KARÁCSONYT MINDENKINEK !
KAPROS TÖKFŐZELÉK
HÚSPOGÁCSÁVAL
Hozzávalók:
-a főzelék-
1 kg gyalult
tök (fagyos)
1 fej
vöröshagyma
2 ger.
fokhagyma
1 db paprika (kb.15dkg)
1 db
paradicsom (kb.10dkg)
1p. tejföl
(175g)
2-3 ek liszt
2 ek.
ételecet 10%
fűszerpaprika
őrölt kömény
kapor
bors, só
-a
húspogácsa-
60 dkg
darált sertéslapocka
2 db
szikkadt zsemle
2 db tojás
2 ek.
zsemlemorzsa (+)
1 kisebb fej
vöröshagyma
3-4 ger.
fokhagyma
fűszerpaprika
bors, só
A paprikát
és a paradicsomot kis darabokra vágjuk.
A
vöröshagymát felaprítjuk, forró zsiradékon üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a
paprikát és a paradicsomot, még egy-két percig pirítjuk, majd megsózzuk,
meghintjük fűszerpaprikával, vizet adunk hozzá, zúzott fokhagymával, borssal és
egy csipet köménnyel ízesítve, felforraljuk.
Amikor forr
hozzáadjuk a fagyos tököt az ecetet, és egy kis vízzel felöntve puhára főzzük
(túl sok idő nem kell hozzá).
A
főzelékünket tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, aprított kaporral ízesítjük.
Ha friss
kaprot használunk az ízesítéshez elég a főzés végén a főzelékhez adni, ha szárítottat akkor
már az elején (hm... felénél).
Én szeretem,
ha picikét savankásabb, ezért az utolsó forrásnál is szoktam adni hozzá még egy
kanálka ecetet.
A
húspogácsához a vöröshagymát felaprítjuk és aranysárgára sütjük.
A zsemléket
feláztatjuk, jól kifacsarjuk, és a hagymával, a tojásokkal, a zsemlemorzsával
együtt a darált húshoz adjuk, zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük,
alapos összekeverjük, összegyúrjuk, majd a kezünkkel „pogácsákat” formázunk
belőle, amiket (+) zsemlemorzsában forgatunk, aztán közepesen forró olajban
szép pirosra sütjük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése