TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. december 23., hétfő

Tök és hús avagy Mindjárt Karácsony


Jajj, már napok, hetek óta készülünk a karácsonyi menüre; különleges, ünnepi, klasszikus, kicsit extra, egyszerű, szinte mindegy csak finom legyen.
Én meg tökfőzeléket kívántam, még akkor is ha fagyasztottból, ami mellé csomagolnak kaprot, no meg aztán ott van a szárított is... - hát, ezektől igazándiból nem kell félni, hogy "bántja" az ember gyomrát, sőt semit se, a főzeléket sem 😉😁
Mindegy, holnap Karácsony illetve Szenteste, én meg tökfőzeléket kívánok és 

SZÉP KARÁCSONYT MINDENKINEK !











KAPROS TÖKFŐZELÉK
   HÚSPOGÁCSÁVAL

Hozzávalók:
-a főzelék-
1 kg gyalult tök (fagyos)
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 db paprika (kb.15dkg)
1 db paradicsom (kb.10dkg)
1p. tejföl (175g)
2-3 ek liszt
2 ek. ételecet 10%
fűszerpaprika
őrölt kömény
kapor
bors, só
-a húspogácsa-
60 dkg darált sertéslapocka
2 db szikkadt zsemle
2 db tojás
2 ek. zsemlemorzsa (+)
1 kisebb fej vöröshagyma
3-4 ger. fokhagyma
fűszerpaprika
bors, só
A paprikát és a paradicsomot kis darabokra vágjuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, forró zsiradékon üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, még egy-két percig pirítjuk, majd megsózzuk, meghintjük fűszerpaprikával, vizet adunk hozzá, zúzott fokhagymával, borssal és egy csipet köménnyel ízesítve, felforraljuk.
Amikor forr hozzáadjuk a fagyos tököt az ecetet, és egy kis vízzel felöntve puhára főzzük (túl sok idő nem kell hozzá).
A főzelékünket tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, aprított kaporral ízesítjük.
Ha friss kaprot használunk az ízesítéshez elég a főzés végén a főzelékhez adni, ha szárítottat akkor már az elején (hm... felénél).
Én szeretem, ha picikét savankásabb, ezért az utolsó forrásnál is szoktam adni hozzá még egy kanálka ecetet.
A húspogácsához a vöröshagymát felaprítjuk és aranysárgára sütjük.
A zsemléket feláztatjuk, jól kifacsarjuk, és a hagymával, a tojásokkal, a zsemlemorzsával együtt a darált húshoz adjuk, zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük, alapos összekeverjük, összegyúrjuk, majd a kezünkkel „pogácsákat” formázunk belőle, amiket (+) zsemlemorzsában forgatunk, aztán közepesen forró olajban szép pirosra sütjük őket.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése