...és akkor még egy szűz és még egy lestyán...
Előtte viszont még annyit azért mondanék a lestyánról, hogy főzetét vízhajtóként is használják, illetve a legtöbb vízhajtó teakeverék nélkülözhetetlen alkotóeleme; ugyanakkor a vesekő és a vesehomok kialakulása is megelőzhető a fogyasztásával.
SZŰZÉRMÉK LESTYÁN MÁRTÁSBAN,
SOKMAGOS RIZZSEL KÖRÍTVE
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
1 db natúr tömlős sajt (10 dkg)
1 fej lilahagyma
3 dl víz
1 ek. liszt
1 kk. kristálycukor
lestyán
4 adag rizs
szabadon választott magvak (ami most éppen tök-, len-, és napraforgó)
A szűzpecsenyét felszeleteljük, kissé megklopfolhatjuk, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 perc alatt mindkét oldaláról elősütjük, fóliával letakarva félretesszük.
Ugyanabban a serpenyőben amelyikben a hús sült, megfonnyasztjuk a kis kockákra vágott lilahagymát. Egy jó evőkanálnyi liszttel meghintjük, elkavarjuk, és felöntjük 3 deci vízzel, simára keverjük (picike habverő vagy mártáskeverő), hozzáadjuk a tömlős sajtot és kevergetve, lassan, szép simára, sűrűre forraljuk, megsózzuk, borsozzuk, és egy kávéskanál cukorral "finomítjuk".
A lestyánt durvára aprítjuk és a mártásba szórjuk, aztán az elősütött szűzérméket is visszarakjuk a mártásba, majd szép lassan kb.5 perc alatt készre forraljuk.
Közben a hagyományos módon elkészítjük a rizst, amibe már az elején kedvünkre való (vagy ami épp van otthon) magvakat szórunk.
- A lestyán adagolását inkább fokozatosan végezzük, mert előfordulhat, olyan akit "zavar" ha túl erős a lestyán íz! -
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése