TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. augusztus 31., szerda

Mártás és fűszer avagy Egyszerűen is pompás

...és akkor még egy szűz és még egy lestyán... 
Előtte viszont még annyit azért mondanék a lestyánról, hogy főzetét vízhajtóként is használják, illetve a legtöbb vízhajtó teakeverék nélkülözhetetlen alkotóeleme; ugyanakkor a vesekő és a vesehomok kialakulása is megelőzhető a fogyasztásával.
A népi gyógyászatban emésztést serkentő, étvágyjavító, de még görcsoldóként is használatos.














SZŰZÉRMÉK LESTYÁN MÁRTÁSBAN, 
    SOKMAGOS RIZZSEL KÖRÍTVE
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
1 db natúr tömlős sajt (10 dkg)
1 fej lilahagyma
3 dl víz
1 ek. liszt
1 kk. kristálycukor
lestyán
4 adag rizs
szabadon választott magvak (ami most éppen tök-, len-, és napraforgó)
A szűzpecsenyét felszeleteljük, kissé megklopfolhatjuk, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 perc alatt mindkét oldaláról elősütjük, fóliával letakarva félretesszük.
Ugyanabban a serpenyőben amelyikben a hús sült, megfonnyasztjuk a kis kockákra vágott lilahagymát. Egy jó evőkanálnyi liszttel meghintjük, elkavarjuk, és felöntjük 3 deci vízzel, simára keverjük (picike habverő vagy mártáskeverő), hozzáadjuk a tömlős sajtot és kevergetve, lassan, szép simára, sűrűre forraljuk, megsózzuk, borsozzuk, és egy kávéskanál cukorral "finomítjuk".
A lestyánt durvára aprítjuk és a mártásba szórjuk, aztán az elősütött szűzérméket  is visszarakjuk a mártásba, majd szép lassan kb.5 perc alatt készre forraljuk. 
Közben a hagyományos módon elkészítjük a rizst, amibe már az elején kedvünkre való (vagy ami épp van otthon) magvakat szórunk. 
- A lestyán adagolását inkább fokozatosan végezzük, mert előfordulhat, olyan akit "zavar" ha túl erős a lestyán íz! -   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése