Mint azt említettem van már medvehagyma, van töpörtyű, van kedvem egy fincsi sütihez, asszem ez lesz a legjobb 😉
FIGYELEM! Defontos informácijó: Ez egy frankó zsíros pogácsa (talán, ez is az egyik titka), ezért bármennyire is finom, frissen a sütőből kivéve, várjuk meg míg egy picit lehűl/kifújja magát.... higgyetek nekem 😉
...de már jobban vagyok, köszi 😁
FIGYELEM! Defontos informácijó: Ez egy frankó zsíros pogácsa (talán, ez is az egyik titka), ezért bármennyire is finom, frissen a sütőből kivéve, várjuk meg míg egy picit lehűl/kifújja magát.... higgyetek nekem 😉
...de már jobban vagyok, köszi 😁
HAJTOGATOTT TEPERTŐS POGÁCSA,
MEDVEHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg tepertő
2 dl tej + cukor
5 dkg élesztő
1 p. tejföl (175g)
1 db tojás
20 szál medvehagyma
20 szál medvehagyma
bors, só
A tepertőt szép apróra vagdossuk.
Az élesztőt felfuttatjuk, langyos, kézmeleg cukros tejben.
A zsírt szép egységesen elmorzsoljuk a liszttel, sót és borsot adunk hozzá - a bors akár el is hagyható, de én szerintem, jól áll a töpis poginak a bors (frissen őrölve), és még a tetejét is megszoktam szórni-.
A tojás szétválasztjuk.
Amikor ezekkel megvagyunk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojás sárgáját és a tejfölt, aztán alapos gyúrással, összedagasztjuk.
Az így kapott tésztát, langyos helyen, 30 percet pihentetjük, majd centis vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk az aprított tepertővel, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel, aztán jobbról-balra, balról-jobbra, fentről-le és lentről -fel meghajtogatjuk; újabb 30 perc pihentetés, kelesztés után még egyszer elvégezzük, ezt a hajtogatást, de most a közben felaprított medvehagymával szórjuk meg.
Ezután ismét kelesztjük (kb. duplájára), majd kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, egy szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük a tojásfehérjével, 10-15 percig pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szépen megsütjük. a sütőjét mindenki maga ismeri!, ezért ha fontosnak tartjuk, a sütés közben figyeljünk rá!
Csak 1 okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése