Az év utolsó napján mindenki ki akar tenni magáért, és jobbnál-jobb, szebbnél-szebb falatokkal szeretne kedveskedni családtagjaink, barátaink, vendégeink.
Ezzel nincs baj; de ha belegondolunk, és egyszer őszinték vagyunk magunkhoz, csak az a sok munka van vele.... és megéri?
Igen, megéri, mert szép, finom meg minden...
De akkor mi a francnak vettünk 24 pár virslit?
-Hát azért legyen az is!
Aztán eljön a pillanat, amikor valaki, a buli közepén feleszmél és percek alatt magáévá teszi a társaságot, elvonva figyelmüket az asztalon a sorakozó, sokminden dejónézki miaztól, és félhangosan elkiáltja magát...
-Gyerekek! Ne főzzünk egy kis virslit?
Na, itt van vége az egész napos készülődének. Ettől kezdve már mindenki csak a virslire koncentrál.
Ezért mondom Nektek Drágájim, szilveszterkor csak a virsli! (már én sem töröm magam)
Most essen szó a virsli eredetérő, mert szerintem nem sokan tudjuk, honnan is jön ez a finomság.
A virsli is mint minden Kínához köthető.
Történt egyszer az 1620-as évek vége felé, hogy Virh Si Li császár - ez olcsó poénnak tűnhet, de igaz, nekem elhihetitek, ott voltam - szóval, az év utolsó napján nagyon éhes lett. Magához hívatta a főszakácsát és arra kérte, hogy készítsen neki valami kolbász félét, de a hús tartalma legalább 60 % (47) legyen, ne legyen benne szőr, csőr, szem, köröm, karom, viszont, legyen jól ledarálva hogy ne legyen felismerhető miből is készült valójában; és jó lenne, ha nem műbélben csomagolná ezt a felismerhetetlen pépet, hanem valami más nemesebb dologba... mondjuk juh bélbe.
Szó-szó, a szakácsmester elkészítette ezt finomságot, ami annyira megtetszett a császárnak, hogy egyre gyakrabban kellet készíteni.
A baj csak az volt, hogy nem volt neve az ételnek, és így nem indulhatott világhódító útjára. Szegén kínaiaknak még 38 évet kellet várni, hogy a császár kimúljon, és róla tudják elnevezni Virhsili-nek.
Az idők során a h-, és egy i-betű eltűnt a névből, és a recepttúrája is megváltozott. Ma már rengeteg virsli nevű finomságot vagy nemfinomságot kaphatunk, mindenkinek meg van a saját kedvence.
Jut eszembe, a virsli eredetéről sok helyen, sok minden más dolgot olvashattok - de az mind hülyeség - az enyém az igaz történet és pont.
Na, de jöjjön a mai receptem.
FŐTT VIRSLI,
MUSTÁRRAL ÉS KENYÉRREL
Hozzávalók:
virsli - ahány főre, amennyit gondolunk
mustár (torma, stb...)
kenyér vagy zsemle, esetleg borsófőzelék
szükségünk lesz:
lábosra
tányérra vagy eldobható papírtálcára
evőeszközre, vagy a kezünkre, mert az mindig kéznél van
és vízre, egyébként a víz egy fantasztikus dolog, temérdek dologban segítségünkre lehet, én például a napokban mosakodtam vele... esküszöm csodákra képes!
A recept:
A virslit forrásban levő vízben megfőzzük.
Tálaláskor, mustárt és kenyeret kínálunk mellé.
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK
2019
Bonyolult a recept, de holnap nekiállok, hátha sikerül. Boldog új évet kívánok!🍸
VálaszTörlésKívánok hozzá ŐrültenJó egészséget !!!
TörlésViszont kívánom a jó egészséget! Ha az van, minden van!/virsli ikont nem találtam, de képzeld ide, kérlek!/
VálaszTörlésLájk és mosolygós szmájli
VálaszTörlés