TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. december 31., hétfő

Virsli, mustár, kenyér avagy B.Ú.É.K. 2019.

Az év utolsó napján mindenki ki akar tenni magáért, és jobbnál-jobb, szebbnél-szebb falatokkal szeretne kedveskedni családtagjaink, barátaink, vendégeink.
Ezzel nincs baj; de ha belegondolunk, és egyszer őszinték vagyunk magunkhoz, csak az a sok munka van vele.... és megéri? 
Igen, megéri, mert szép, finom meg minden...
De akkor mi a francnak vettünk 24 pár virslit?
-Hát azért legyen az is!
Aztán eljön a pillanat, amikor valaki, a buli közepén feleszmél és percek alatt magáévá teszi a társaságot, elvonva figyelmüket az asztalon a sorakozó, sokminden dejónézki miaztól, és félhangosan elkiáltja magát...
-Gyerekek! Ne főzzünk egy kis virslit?
Na, itt van vége az egész napos készülődének. Ettől kezdve már mindenki csak a virslire koncentrál.
Ezért mondom Nektek Drágájim, szilveszterkor csak a virsli! (már én sem töröm magam)
Most essen szó a virsli eredetérő, mert szerintem nem sokan tudjuk, honnan is jön ez a finomság.
A virsli is mint minden Kínához köthető.
Történt egyszer az 1620-as évek vége felé, hogy Virh Si Li császár - ez olcsó poénnak tűnhet, de igaz, nekem elhihetitek, ott voltam - szóval, az év utolsó napján nagyon éhes lett. Magához hívatta a főszakácsát és arra kérte, hogy készítsen neki valami kolbász félét, de a hús tartalma legalább 60 %  (47) legyen, ne legyen benne szőr, csőr, szem, köröm, karom, viszont, legyen jól ledarálva hogy ne legyen felismerhető miből is készült valójában; és jó lenne, ha nem műbélben csomagolná ezt a felismerhetetlen pépet, hanem valami más nemesebb dologba... mondjuk juh bélbe.
Szó-szó, a szakácsmester elkészítette ezt finomságot, ami annyira megtetszett  a császárnak, hogy egyre gyakrabban kellet készíteni.
A baj csak az volt, hogy nem volt neve az ételnek, és így nem indulhatott világhódító útjára. Szegén kínaiaknak még 38 évet kellet várni, hogy a császár kimúljon, és róla tudják elnevezni Virhsili-nek.  
Az idők során a h-, és egy i-betű eltűnt a névből, és a recepttúrája is megváltozott. Ma már rengeteg virsli nevű finomságot vagy nemfinomságot kaphatunk, mindenkinek meg van a saját kedvence.
Jut eszembe, a virsli eredetéről  sok helyen, sok minden más dolgot olvashattok - de az mind hülyeség - az enyém az igaz történet és pont.
Na, de jöjjön a mai receptem.















FŐTT VIRSLI,
  MUSTÁRRAL ÉS KENYÉRREL
Hozzávalók:
virsli - ahány főre, amennyit gondolunk
mustár (torma, stb...)
kenyér vagy zsemle, esetleg borsófőzelék
szükségünk lesz:
lábosra
tányérra vagy eldobható  papírtálcára
evőeszközre, vagy a kezünkre, mert az mindig kéznél van
és vízre, egyébként a víz egy fantasztikus dolog, temérdek dologban segítségünkre lehet, én például a napokban mosakodtam vele... esküszöm csodákra képes!
A recept:
A virslit forrásban levő vízben megfőzzük.
Tálaláskor, mustárt és kenyeret kínálunk mellé.   

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK 
                       2019





















4 megjegyzés:

  1. Bonyolult a recept, de holnap nekiállok, hátha sikerül. Boldog új évet kívánok!🍸

    VálaszTörlés
  2. Viszont kívánom a jó egészséget! Ha az van, minden van!/virsli ikont nem találtam, de képzeld ide, kérlek!/

    VálaszTörlés