Mindig elmondom. Nem vagyok desszertes, édi-médis. Pont.
Új nóta...
A nagymamás, anyukás egyszerű, házi sütik, kényeztető nyamik mellet, nagyon szimpatikusak nékem az angol desszertek, amelyekben szintén a egyszerűség, a praktika, és a krémesség fog meg.
Kinéztem magamnak egy-kettőt finomságot amit megszeretnék veletek osztani, persze a kíváncsiság is hajt egy picikét (azért még is csak édesség 😉).
A sorban elől álljon egy klasszikus, édes pogácsa, a Scone, az ötórai tea mellé, és ez nem más mint, egy vajas, omlós tészta kisebb-nagyobb pogácsaformára kiszaggatva.
A krémességet pedig a "tölteléke" adja, ami (csak úgy mint a Scone receptje) ahány ház, annyi szokás módon lehet; és két részből áll, frissen felvert tejszín vagy mascarpone és valami pikáns gyümölcs vagy lekvár.
Erről többet nem is akarok mondani (azért még is csak édesség 😉).
...egyébként, és természetesen fincsi.
Új nóta...
A nagymamás, anyukás egyszerű, házi sütik, kényeztető nyamik mellet, nagyon szimpatikusak nékem az angol desszertek, amelyekben szintén a egyszerűség, a praktika, és a krémesség fog meg.
Kinéztem magamnak egy-kettőt finomságot amit megszeretnék veletek osztani, persze a kíváncsiság is hajt egy picikét (azért még is csak édesség 😉).
A sorban elől álljon egy klasszikus, édes pogácsa, a Scone, az ötórai tea mellé, és ez nem más mint, egy vajas, omlós tészta kisebb-nagyobb pogácsaformára kiszaggatva.
A krémességet pedig a "tölteléke" adja, ami (csak úgy mint a Scone receptje) ahány ház, annyi szokás módon lehet; és két részből áll, frissen felvert tejszín vagy mascarpone és valami pikáns gyümölcs vagy lekvár.
Erről többet nem is akarok mondani (azért még is csak édesség 😉).
...egyébként, és természetesen fincsi.
SCONE,
ÁFONYÁVAL ÉS MASCARPONE-VAL
-angol édes pogácsa, ötórai tea mellé-
30 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg vaj
5 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
½ dl író
2 tk. sütőpor
szerecsendió (elhagyható)
csipet só
25 dkg mascarpone + porcukor ízlés szerint
áfonyalekvár vagy áfonya esetleg mindkettő
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, hozzáadunk egy csipet
sót, (egy picike frissen reszelt szerecsendiót), a cukrot és a vaníliás cukrot,
majd belereszeljük a vajat, és a kezünkkel (a tenyereink közt) szép egyállagúvá
morzsoljuk.
A tojást és az írót alaposan összekeverjük, majd összedagasztjuk a
lisztes-vajas résszel.
-Ez egy omlós vajas tészta, tehát dolgozzunk gyors mozdulatokkal, mert
a kezünk hőjétől is olvad a vaj; ha túl puhának érezzük a tésztát, akkor
frissentartó fóliába csomagolva pihentessük hűtőben 25-30 percig. -
Amikor a tésztánk összeállt, kb.2cm vastagra kinyújtjuk, aztán egy 6
centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vastagságától függően 15-16 db lesz
belőle.
220 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt szépen megsütjük.
A pogácsáinkat hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk, és édesített mascarponéval
és áfonyával megtöltjük, mintha egy édes szendvicset készítenénk.
A mascarpone helyett használhatunk frissen felvert tejszínt is.
A mascarpone-ba – tejszínhabba- keverhetünk lekvárt vagy a friss
gyümölcsöt.
Több recept is 5 centis szaggatót ír (kb.20 db), de angoloknál nagyobbakkal is lehet
találkozni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése