TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. december 7., péntek

Scone és áfonya avagy Azok az édes angolok 1. ...ha teáznak

Mindig elmondom. Nem vagyok desszertes, édi-médis. Pont.
Új nóta...
A nagymamás, anyukás egyszerű, házi sütik, kényeztető nyamik mellet, nagyon szimpatikusak nékem az angol desszertek, amelyekben szintén a egyszerűség, a praktika, és a krémesség fog meg.
Kinéztem magamnak egy-kettőt finomságot amit megszeretnék veletek osztani, persze a kíváncsiság is hajt egy picikét (azért még is csak édesség 😉).
A sorban elől álljon egy klasszikus, édes pogácsa, a Scone, az ötórai tea mellé, és ez nem más mint, egy vajas, omlós tészta kisebb-nagyobb pogácsaformára kiszaggatva. 
A krémességet pedig a "tölteléke" adja, ami (csak úgy mint a Scone receptje) ahány ház, annyi szokás módon lehet; és két részből áll,  frissen felvert tejszín vagy mascarpone és valami pikáns gyümölcs vagy lekvár.
Erről többet nem is akarok mondani (azért még is csak édesség 😉).
...egyébként, és természetesen fincsi.
















SCONE,
  ÁFONYÁVAL ÉS MASCARPONE-VAL
-angol édes pogácsa, ötórai tea mellé-
30 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg vaj
5 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
½ dl író
2 tk. sütőpor
szerecsendió (elhagyható)
csipet só
25 dkg mascarpone + porcukor ízlés szerint
áfonyalekvár vagy áfonya esetleg mindkettő
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, hozzáadunk egy csipet sót, (egy picike frissen reszelt szerecsendiót), a cukrot és a vaníliás cukrot, majd belereszeljük a vajat, és a kezünkkel (a tenyereink közt) szép egyállagúvá morzsoljuk.
A tojást és az írót alaposan összekeverjük, majd összedagasztjuk a lisztes-vajas résszel.
-Ez egy omlós vajas tészta, tehát dolgozzunk gyors mozdulatokkal, mert a kezünk hőjétől is olvad a vaj; ha túl puhának érezzük a tésztát, akkor frissentartó fóliába csomagolva pihentessük hűtőben 25-30 percig. -
Amikor a tésztánk összeállt, kb.2cm vastagra kinyújtjuk, aztán egy 6 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vastagságától függően 15-16 db lesz belőle.
220 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt szépen megsütjük.
A pogácsáinkat hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk, és édesített mascarponéval és áfonyával megtöltjük, mintha egy édes szendvicset készítenénk.
A mascarpone helyett használhatunk frissen felvert tejszínt is.
A mascarpone-ba – tejszínhabba- keverhetünk lekvárt vagy a friss gyümölcsöt.
Több recept is 5 centis szaggatót ír (kb.20 db), de angoloknál nagyobbakkal is lehet találkozni.
Az írót, lehet tejszínnel is helyettesíteni, de szerintem íróval jobb.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése