...karácsony után süteményt kívántam 😮
SAJTOS-BURGONYÁS POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg főtt
burgonya
5(8) +5(tetejére) dkg reszelt
Trappista sajt
3 dkg
élesztő
2 dl tej
6 dkg vaj
1+1 db tojás
1 ek.
kristálycukor
szerecsendió
só
Az élesztőt
kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet a
vajjal, szép egyállagúvá morzsoljuk, sóval és egy kis szerecsendióval ízesítjük.
A főtt
burgonyát egy nagy lyukú reszelőn a liszt közé reszeljük, beleszórjuk az egyik 5
deka sajtot, aztán 1 db tojással és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk,
összedagasztjuk.
(Közben
szükség szerint, a kezünket lisztezzük, és nem a tésztát.)
Dagasztás
után a tésztánkat, langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát
kinyújtjuk, és (legalább egyszer) a szokásos módon meghajtogatjuk.
Ismét
megkelesztjük, majd kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, aztán egy 5 centis
szaggatóval kiszaggatjuk.
A
pogácsáinkat tepsibe pakoljuk, a tetejüket lekenjük egy felvert tojással,
megszórjuk reszelt sajttal, 10-15 perc pihentetés után 200 fokra előmelegített
sütőben kb. 20 perc alatt szépen megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése