Ez egy finom, szaftos almás süti.
Viszont ha, már kerek formába készítjük akkor legyen... torta 😊
Viszont ha, már kerek formába készítjük akkor legyen... torta 😊
...és ha már karácsony lesz, mindjárt, akkor ízesítsük, fűszerezzük úgy😁
(Ha meg nincs karácsony, akkor ölég fahéj is)
(Ha meg nincs karácsony, akkor ölég fahéj is)
KARÁCSONYI ALMATORTA
Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg
porcukor
3 db tojás
4 ek. víz
4 ek. étolaj
½ cs. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
4+1 ek. kristálycukor
60-70 dkg alma
2,5 dkg vaj
az alma ízesítéséhez: őrölt fahéj, őrölt kardamon, őrölt szegfűszeg, őrölt rozmaring, vagy mézeskalács fűszer és amit ma láttam először almás sütemény fűszer.
Egy 28 centis lapos, tortaformát, alaposan! kikenünk a vajjal, az sem baj,
ha apróbb darabkák maradnak benne, majd egységesen megszórjuk a 4 evőkanál
kristálycukorral.
Az almákat meghámozzuk, a magrészét eltávolítjuk, a húsát pedig kis
kockákra daraboljuk.
A kikent tortaformába rakjuk az almakockákat, a tetejét meghintjük 1
evőkanál cukorral és a fűszerekkel.
A sütőt bemelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket, sűrű, fényes habos állagúvá
verjük a porcukorral.
A tojások sárgáját kikeverjük az olajjal és a vízzel; a lisztet
elkeverjük a sütőporral és egy csapott teáskanálnyi őrölt fahéjjal.
Az így kapott tésztát ráöntjük az almakockákra, ügyesen eloszlatjuk
rajta, egyszer-kétszer a forma alját az aszathoz ütögetjük, hogy tészta jobban
befolyjon a kockák közé.
Az előmelegített sütőben, 25 perc alatt megsütjük.
Amikor kivesszük a sütőből a tetejét finoman meghintjük liszttel, ezt
azért tesszük, mert a későbbiekben ez lesz a torta alja, és így nem tapad oda a
tálra. 15-20 percig pihentetjük.
Egy nagy tányért, tálat, amin tálalni fogjuk, ráteszünk a tortánkra
és egy határozott mozdulattal átfordítjuk az egészet, legalább 20 perecig, így
a formával együtt ismét pihentetjük; ezután, ha jól kivajaztunk a formát könnyen letudjuk venni a tortánkról.
A tortánk tetejét csokimázzal és pisztáciával (mandula, mogyoró, dió) díszítjük.
A tortánk tetejét csokimázzal és pisztáciával (mandula, mogyoró, dió) díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése