Egy dolog mindig legyen a szemetek előtt:
"Legjobb sütemény a pogácsa!"
Van egy kedves ismerősöm, aki nem is olyan rég, amikor sima, egyszerű, köményes pogit sütöttem, rám írt a fészen, hogy jó, jó de azért a töpörtyűs pogácsa az mégis csak töpörtyűs...
...na meg még azt, hogy holnap ugorjak be, és a láda aljáról összesöprünk egy töpörtyű morzsát...
Ja, ez az embereke, ember húsbotban dolgozik, és zenélni is szokott, amikor ép nem őrző-védő 😁
Még szerencse, hogy vannak ilyen kedves ismerőseim. 👍
HAJTOGATOTT TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg
tepertő
2 dl tej
+ cukor
5 dkg
élesztő
1 p. tejföl
(175g)
1 db tojás
bors, só
A tepertőt szép apróra vagdossuk.
Az élesztőt
felfuttatjuk, langyos, kézmeleg cukros tejben.
A zsírt szép
egységesen elmorzsoljuk a liszttel, sót és borsot adunk hozzá - a bors akár el
is hagyható, de én szerintem, jól áll a töpis poginak a bors (frissen őrölve), és még a tetejét is megszoktam szórni-.
A tojás szétválasztjuk.
Amikor
ezekkel megvagyunk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojás sárgáját és a tejfölt, aztán alapos
gyúrással, összedagasztjuk.
Az így
kapott tésztát, langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd centis vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk az aprított tepertővel, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel, aztán jobbról-balra, balról-jobbra, fentről-le és lentről -fel meghajtogatjuk; újabb 20 perc pihentetés, kelesztés után még egyszer elvégezzük, ezt a
hajtogatást.
Ezután még legalább 20-25 percig kelesztjük (lehet több is, szépen keljen meg), majd kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, egy szaggatóval
kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük a tojásfehérjével, 10-15 perig pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szépen megsütjük. a sütőjét mindenki maga ismeri, ezért ha kell, a finomtészták sütése közben figyeljünk rá!
Csak 1
okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket
lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése