TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. december 14., péntek

Pogácsa és tepertő avagy Még szerencse

Könnyű, nehéz, zsíros, vajas, sajtos, töpis, káposztás, magos, töltött,mindegy....
Egy dolog mindig legyen a szemetek előtt:
"Legjobb sütemény a pogácsa!"
Van egy kedves ismerősöm, aki nem is olyan rég, amikor sima, egyszerű, köményes pogit sütöttem, rám írt a fészen, hogy jó, jó de azért a töpörtyűs pogácsa az mégis csak töpörtyűs...
...na meg még azt, hogy holnap ugorjak be, és a láda aljáról összesöprünk egy töpörtyű morzsát...
Ja, ez az embereke, ember húsbotban dolgozik, és zenélni is szokott, amikor ép nem őrző-védő 😁
Még szerencse, hogy vannak ilyen kedves ismerőseim. 👍
Ugyi nem baj Zoli, ha nem említettem meg a neved 😉
















HAJTOGATOTT TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg tepertő
2 dl tej + cukor
5 dkg élesztő
1 p. tejföl (175g)
1 db tojás
bors, só
A tepertőt szép apróra vagdossuk.
Az élesztőt felfuttatjuk, langyos, kézmeleg cukros tejben.
A zsírt szép egységesen elmorzsoljuk a liszttel, sót és borsot adunk hozzá - a bors akár el is hagyható, de én szerintem, jól áll a töpis poginak a bors (frissen őrölve), és még a tetejét is megszoktam szórni-.
A tojás szétválasztjuk.
Amikor ezekkel megvagyunk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojás sárgáját és a tejfölt, aztán alapos gyúrással, összedagasztjuk.
Az így kapott tésztát, langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd centis vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk az aprított tepertővel, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel, aztán jobbról-balra, balról-jobbra, fentről-le és lentről -fel meghajtogatjuk; újabb 20 perc pihentetés, kelesztés után még egyszer elvégezzük, ezt a hajtogatást.











Ezután még legalább 20-25 percig kelesztjük (lehet több is, szépen keljen meg), majd kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, egy szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük a tojásfehérjével, 10-15 perig pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szépen megsütjük. a sütőjét mindenki maga ismeri, ezért ha kell, a finomtészták sütése közben figyeljünk rá!
Csak 1 okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése