Ugyi a minap a pofahúst készítettem el, ma pedig a nyelve kerül sorra, és majd jövő héten, azt is megtudjátok, hogy milyen finom is tud lenni a bikatöke 😉
Ez van. Mostanában ilyenekre vagyok rákattanva.
Ez van. Mostanában ilyenekre vagyok rákattanva.
UBORKÁS-HAGYMÁS MARHANYELV,
KELBIMBÓS BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
1 db
marhanyelv (kb. 1,30 kg)
2 db vöröshagyma
15 dkg
csemegeuborka
10 dkg kenyérszalonna
70 dkg
burgonya
30 dkg
kelbimbó
1 ek. liszt
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
bors, só
a főzővízbe:
2-3 babérlevél, és citromkarika, só
A marhanyelvet,
sóval, babérlevéllel és 1-2 citromkarikával ízesített vízben feltesszük főzni.
Szép, gyöngyöző
forrással legalább 4 órán át főzzük, kb. félidőben kivesszük a főzővízből, és
ha kicsit már visszahűlt, a külső, kifehéredett, réteget „hártyát” ügyesen lefejtjük.
Ez a művelet sajna egy kicsit macerás lehet; szerencsés esetben egy része
lehúzható, a többit pedig egy éles késsel vékonyan hámozzuk le; ha ezzel megvagyunk,
visszatesszük a főzővízbe tovább főzzük.
A
vöröshagymát félkarikákra szeleteljük, a csemegeuborkát felcsíkozzuk.
A szalonnát
apró kockákra vagy csíkokra vágjuk, egy serpenyőben megizzasztjuk, hozzáadjuk a
vöröshagymát és az uborkát, és perecek alatt megfonnyasztjuk; leszórjuk egy
kanál liszttel, elkeverjük, meghintjük egy kevéske fűszerpaprikával, és
köménnyel és kb. 2 deci vízzel felöntve összeforraljuk.
A megfőtt
marhanyelvet felszeleteljük, és a hagymás-uborkás raguval átmelegítjük.
A burgonyát megtisztítjuk,
feldaraboljuk, sósóvízben feltesszük főzni; a kelbimbó is megtisztítjuk,
szükség szerint a külső csúnyább leveleit eltávolítjuk, majd mérettől függően, negyedekre,
vagy csak félbe vágjuk. A burgonya puhulásának utolsó 5-10 percében hozzászórjuk
a kelbimbót is.
A megfőtt
burgonyát és kelbimbót szépen megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és majoránnával ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése