azŐJÉ bemutatja
CUKKINI '14
episode9
TÚRÓS-MÁKOS RAKOTT RÉTES, CUKKINIVEL
Hozzávalók:
8 db-os réteslap
60 dkg cukkini
60 dkg cukkini
25 dkg túró
8 dkg darált mák
2 db tojás
1 nagy pohár tejföl (450g)
15 dkg kristálycukor (+1ek.)
1 nagy pohár tejföl (450g)
15 dkg kristálycukor (+1ek.)
1 citrom lereszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
zsemlemorzsa
fahéj
csipet só
étolaj
A cukkinit nagy
lyukú reszelőn lereszeljük; 5 dkg cukorral és egy mokkáskanálnyi sóval
bekeverjük.
A tojásokat
szétválasztjuk, a sárgákat hozzáadjuk a tejfölhöz, 10 dkg cukorral a
citromhéjjal és 3 ek. olajjal, alaposan összekeverjük, majd három evőkanálnyit
kiveszünk belőle későbbre a cukkinihez, valamint a fehérjéket is félre tesszük.
Egy 32 cm-es
tepsit vékonyan kikenünk olajjal és beleteszünk egy réteslapot, megkenjük egy
kevéske olajjal, a kilógó széleket visszahajtjuk és ráteszünk még egy
réteslapot, szintén megolajozzuk. A továbbiakban, majd ugyanígy járunk el a
többi réteslappal is.
Elkezdjük a
rétegezést:
Az alsó lapokat
meghintjük két kanálnyi zsemlemorzsával és rámorzsoljuk a túrót, és a tejföl
felével meglocsoljuk, majd szép egyenletesen eloszlatjuk.
Ismét két
réteslap következik, olajozva, morzsázva, aztán a maradék tejfölt elkeverjük a
mákkal és egyenletesen elkenjük, eloszlatjuk ezen a rétegen.
Ismét a
réteslapok következnek, olajozva, morzsázva. A cukkinit alaposan kinyomkodjuk
és elterítjük a lapokon, a félre tett tejöllel megcsepegtetjük, megkenegetjük,
egy pici őrölt fahéjjal is megszórhatjuk.
Megint
réteslapok jönnek, de már csak a közüket olajozzuk vékonyan és nem morzsázzuk.
200 fokon, 20
percig sütjük. A sütőből kivéve 5-10 pecig pihentetjük.
Közben a
vaníliás cukorral és a plusz egy evőkanál kristálycukorral kemény habbá verjük
a fehérjéket és az elősütött rétes tetejét bevonjuk vele. (A felső réteslapok „felkunkorodhatnak”
az elősütéskor, de oda se neki, nyugodtan nyomkodjuk le, az sem baj, ha
megtöredezik.)
Aztán vissza a
sütőben és 15-20 perc alatt szépen megsütjük.
Amikor már
félig kihűl, egy éles késsel könnyen/könnyebben szeletelhetjük.
Talán nem nagy
titok, hogy ezt a rakott rétest a szlovén barátaink Gibanicája ihlette.
„Sajnos”, ha szép szeleteket akarunk vágni, várnunk ki kell 15 kínos percet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése