Legjobb a vegyes darált hús!
Ezt szerénységem úgy oldja meg, hogy amikor húst vásárolok, nem bosszankodom amiatt, ha 10-15 dekával „véletlen” többre sikerül levágnia a hentesnek.
Így otthon bátrabban tudom tisztázni, formázni a húsokat, majd a „leesőrészeket” kicsi, akár 8-10 dekás csomagocskákba lefagyasztom és ezeket használom fel a darált húshoz, jó esetben, ügyesen összeválogatva.
ALFÖLDI RÁNTOTT SZELET, SAJTTAL TÖLTVE
PIRÍTOTT PARADICSOMOS ZÖLDBABBAL KÖRÍTVE
Hozzávalók:
70-80 dkg darált hús (vegyes; most éppen a marhahús dominál)
10 dkg sajt (ementáli, trappista)
2 ger. fokhagyma
50 dkg zöldbab
3-4 db paradicsom
bazsalikom
petrezselyem zöldje
őrölt kömény
bors, só
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát (vagy együtt daráljuk le) sóval és egy kevéske őrölt köménnyel ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk.
A sajtot kis darabkákra vágjuk.
A húsos masszát 4-8 részre osztjuk, először golyókat formázunk belőlük, aztán az enyhén megnedvesített tenyerünkben ellapítjuk, az egyik felére sajt darabkákat és egy-két levélke bazsalikomot rakunk és összehajtjuk, lenyomkodjuk, úgy hogy a szélei jól összetapadjanak.
Az így kapott húsokat hagyományos módon bepanírozzuk és forró olajban kisütjük.
A szeletek „lazasága” miatt, ajánlatos, ügyesen, kézzel végezni a panírozást.
A zöldbabot eldaraboljuk (én most csak ketté vágtam) és forró, sós vízben roppanós puhára főzzük; leszűrjük, lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, amikor sercenős forró beledobjuk a zöldbabot és percek alatt megpirítjuk, az utolsó pillanatokban hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a durvára aprított petrezselyem zöldet és bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, tálaljuk.
PIRÍTOTT PARADICSOMOS ZÖLDBABBAL KÖRÍTVE
Hozzávalók:
70-80 dkg darált hús (vegyes; most éppen a marhahús dominál)
10 dkg sajt (ementáli, trappista)
2 ger. fokhagyma
50 dkg zöldbab
3-4 db paradicsom
bazsalikom
petrezselyem zöldje
őrölt kömény
bors, só
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát (vagy együtt daráljuk le) sóval és egy kevéske őrölt köménnyel ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk.
A sajtot kis darabkákra vágjuk.
A húsos masszát 4-8 részre osztjuk, először golyókat formázunk belőlük, aztán az enyhén megnedvesített tenyerünkben ellapítjuk, az egyik felére sajt darabkákat és egy-két levélke bazsalikomot rakunk és összehajtjuk, lenyomkodjuk, úgy hogy a szélei jól összetapadjanak.
Az így kapott húsokat hagyományos módon bepanírozzuk és forró olajban kisütjük.
A szeletek „lazasága” miatt, ajánlatos, ügyesen, kézzel végezni a panírozást.
A zöldbabot eldaraboljuk (én most csak ketté vágtam) és forró, sós vízben roppanós puhára főzzük; leszűrjük, lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, amikor sercenős forró beledobjuk a zöldbabot és percek alatt megpirítjuk, az utolsó pillanatokban hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a durvára aprított petrezselyem zöldet és bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése