TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. július 29., kedd

Megjöttek a vegák is

azŐJÉ bemutatja
CUKKINI'14
episode8
Hús, vér és veríték nélkül
A harcok nemzetközivé váltak, a cukkini hősies töretlenségének, hamar híre ment gasztrouniverzumban;
szinte már mindenki felajánlotta a segítségét, a legújabb támogató csapat
vegásokból verbuválódott össze... 
















SÜTŐBEN SÜLT CUKKINIS-SAJTOS TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók:
8 db tölteni való paprika (közepes nagyságú)
60 dkg cukkini
20 dkg rizs
15 dkg ementáli sajt
1 db tojás
2 dob. darabolt paradicsom konzerv (1/400g)
1dl vörösbor
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2 ek. kristálycukor
rozmaring
bors, só
A vöröshagymát kis kockákra vágjuk és kevéske olívaolajon megfonnyasztjuk, majd rászórjuk a kristálycukrot és így együtt szép aranybarnára pirítjuk, de ekkora már a paradicsom konzervek legyenek odakészítve, mert amikor a karamellizált hagyma eléri a kívánt színt egyből felöntjük a paradicsommal, rozmaringgal ízesítjük; megsózzuk és 20 percig lassú tűzön rotyogtatjuk.
Közben elkészítjük a párolt rizst, de a sózással vigyázzunk (inkább kevesebb)!
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk 20-30 percig pihentetjük, kifacsarjuk.
A kész rizst a kifacsart cukkinihez adjuk, majd a tojással, a lereszelt sajttal, borssal és a zúzott fokhagymával alaposan összedolgozzuk, szükség szerint sózzuk.
A paprikákat kicsumázzuk és megtöltjük őket a cukkinis-sajtos rizzsel.
A paradicsomhoz hozzákeverjük a bort, aztán egy kis tepsibe öntjük és ügyesen ráhelyezzük a paprikákat, amiknek a tetejére is locsolunk egy kicsit a mártásból, ha maradt még, egy szál  rozmaringunk megszórjuk vele. 














Gázsütő 6 fokozatán 30-35 percig sütjük.
Tálaláskor olívaolajjal meglocsolhatjuk mint a nagyok ;)
Ez a paradicsom szósz, nem annyi, mint amit megszoktunk (tölött paprika+gombóc+főtt burgonya+jó sok mártás), de a töltelék sem olyan „tömör, száraz”, ezért szerintem pont elég ahhoz, hogy bátran kilépjünk a szokott dolgok fogságából.



 
   









Csak 1 vallomás: Nekem 4 db nagy paprikám volt itthon, ezeket töltöttem rendesen és maradt kb.: bő kettő darabra való töltelékem, amit eldobtam.
...

Ugye ezt nem hiszitek el :) 
Szóval a maradékhoz adtam egy kis szezámmagot és chili-pelyhet, majd serpenyőben szépen 5-10 perc alatt megpirítottam és kész volt a Sajtos-tojásos sült rizs, cukkinivel. 
Ezt csak azért írtam le, mert tökéletesen megfelel a maradék rizs elhasználására; máskor is és  természetesen „akármivel lehet dúsítani.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése