Most aztán érik, ha kell, ha nem.
A főzelék unalmas, a... mit is szoktunk még ebből készíteni?
Hát, most éppen pástétomot, kenegetőt, mártogatót; de ha böcsülettel visszakerestek, találtok egy-két dolgot itt nálam főzőtökre hangolva.
Íme egy kis segítség:
Nyári tökkrémlevesSertésraguleves tökösen
Tökös penne, csirkével
Paradicsomos tökragu
Nem mellesleg a főzőtök csökkenti a vércukorszintet, kiemelkedő a rosttartalma, szénhidrát-, zsír-, és fehérjeszegény; de „folyadékpótló” hatása sem utolsó.
BAZSALIKOMOS-TÖKPÁSTÉTOM, FETÁVAL
ez az adag soknak tűnhet, amíg meg nem kóstoljuk
Hozzávalók:
1,80 kg főzőtök (egészben)
10 dkg feta sajt
10 dkg vaj
3 ger. fokhagyma
3 ek. fehérborecet
bors, só
A tököt megtisztítjuk, a belét kivájjuk, a húsát pedig 3-5 centis darabkákra vágjuk; borecettel, a fokhagymagerezdekkel és sóval ízesített vízben jó puhára főzzük.
A megpuhult tökdarabkákat leszűrjük, jól lecsepegtetjük és bormixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük, (ha kicsit „darabosabbra” hagyjuk az sem baj) amikor még meleg, de már nem túl forró, belekeverjük a vajat és a durvára aprított bazsalikomot és belemorzsoljuk a fetát, majd egy kisebb habverővel alaposan összekeverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk; jól lehűtve, kétszersülttel vagy pirítóssal kínáljuk, és kiegészítőként, finom, friss, édes, roppanós, apró sárgarépakockákkal fokozhatjuk még az élvezetet. (Tudom van egy kis sárgarépa mániám.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése