Mivel akciós volt a rukkola, ezért vettem két dobozzal is belőle.
Az egyiket salátához használtam, a másikból pedig elkészült életem első pesto-ja.
Annyiszor láttam már a tv-ben, hogy muszáj volt most már kipróbálnom.
Természetesen nem recept alapján, hanem abból ami a kezembe került, tehát itthon volt ;)
Igazándiból mi is az a pesto, nehéz lenne definiálni; olajos, krém, mártás, öntet, mártogató???, egy szóval Pesto, amit sok zöld(levél)fűszerből és sok olívaolajból, egy kis sóval, borssal, klasszikus módon fenyőmaggal vagy diófélékkel, fokhagymával és itt-ott kemény sajttal, mozsárban, aprítógépben, turmixban zúzott valami, aminek számtalan variációs lehetősége létezik
Aztán rájöttem, hogy lényegében az amire használjuk :)
Ma kettő egyszerű és talán alap ötlet következik a pesto használatra.
Az egyik egy egyszerű tészta, a másik pedig egy még egyszerűbb szendvics lesz.
...szerintem holnap is hozok még valami pesto-s dolgot, mert van még a hűtőben, ahol akár egy hétig is eláll. Lehet, hogy tovább is, de ezt nem volt módom kitapasztalni...;)
RUKKOLA PESTO
Hozzávalók:
1 dob. rukkola (100g)
1,5 dl extra szűz olívaolaj
5 dkg dió
1 ek. kapribogyó
1 tk. barna cukor
1 ger. fokhagyma
bors, só
Mivel botmixerrel készítettem, ezért előtte kicsit megaprítottam a rukkolát, a fokhagymát és a diót.
Majd egy mélyebb edényben az olaj és a többi hozzávaló hozzáadásával, pillanatok alatt, nem túl pépesre turmixoltam.
KAGYLÓTÉSZTA, RUKKOLA PESTO-VAL
30-35 dkg kagyló tészta
4 ek. rukkola pesto
reszelt Parmesan vagy Grana Padano sajt
A frissen kifőtt meleg tésztát, alaposan összeforgatjuk a pesto-val, reszelt sajttal kínáljuk.
SZENDVICS, RUKKOLA PESTO-VAL
Hozzávalókat lásd a képen + fantázia :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése