A besamel mártás sokoldalúságáról vasárnap már tettem említést, ha emlékeztek még a Babos melegszendvicsemre (szép lenne, ha nem). Akkor közép sűrű állaggal dolgoztunk, ma egy kicsit hígítunk rajta és egy tepsiben összesütött tészta ételt készítünk.
Gyerünk...
...de előtte ismét és ismét el kell mondanom, hogy a leírtakon kívül, mindenki azt rak vagy tesz hozzá amit kíván!
PÓRÉS-TÚRÓS MAKARÓNI,
EGYBE SÜTVE
Hozzávalók:
30 dkg makaróni
25 dkg túró
10 dkg minőségi sonka
1 szál póréhagyma
5 dkg reszelt sajt
4 dl tej
5 dkg liszt
5 dkg vaj
szerecsendió
só
A makarónit kifőzzük.
A pórét felkockázzuk és összekeverjük a túróval, majd beleforgatjuk a kifőtt tésztát.
Elkészítjük a besamelt:
„A vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet és addig „pirítjuk” amíg jól felhabzik (lényegében vajas-rántást készítünk, de nem pirítjuk túl barnára a lisztet, azért, hogy szép világos -tejmártást- kapjunk), ezt a műveletet, fakanállal végezzük.
PÓRÉS-TÚRÓS MAKARÓNI,
EGYBE SÜTVE
Hozzávalók:
30 dkg makaróni
25 dkg túró
10 dkg minőségi sonka
1 szál póréhagyma
5 dkg reszelt sajt
4 dl tej
5 dkg liszt
5 dkg vaj
szerecsendió
só
A makarónit kifőzzük.
A pórét felkockázzuk és összekeverjük a túróval, majd beleforgatjuk a kifőtt tésztát.
Elkészítjük a besamelt:
„A vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet és addig „pirítjuk” amíg jól felhabzik (lényegében vajas-rántást készítünk, de nem pirítjuk túl barnára a lisztet, azért, hogy szép világos -tejmártást- kapjunk), ezt a műveletet, fakanállal végezzük.
Viszonylag nagyon sűrű, egybeálló masszát kapunk, vigyázzunk le ne égjen; mindent készítsünk oda időben.
Közben a tejet felmelegítjük, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve a sűrű „rántáshoz” öntjük, lehet 2-3 részletben is, pár perc alatt állandóan kevergetve, szép simává főzzük, „puffogtatjuk,” sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.”
Közben a tejet felmelegítjük, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve a sűrű „rántáshoz” öntjük, lehet 2-3 részletben is, pár perc alatt állandóan kevergetve, szép simává főzzük, „puffogtatjuk,” sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.”
A sonkát szép apróra kockázzuk és a kész besamelmártásba keverjük, aztán alaposan összekeverjük a túrós-pórés tésztával, majd az egészet egy kis tepsibe borítjuk, a tetjét reszelt sajttal megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése