Nem árt, ha tudjuk.
A gombákról, általában és röviden.
A gomba energia szegény és jól telíti a gyomrot, tehát bátran alkalmazható fogyókúra során.
Az ehető gombák 90% vizet, 2-6% szénhidrátot és csekély mennyiségű zsírt tartalmaznak.
Teljes értékű fehérjetartalma nagyon jól kiegészíti a zöldséges ételekét, de magában azt nem pótolja.
A gyógyhatása fellelhető már a népi gyógyászatban is, de mára, klinikailag is vannak bizonyítások amelyekben kiemelkedő helyen a shiitake gomba áll.
A gombákat a tisztításakor, csak szükség esetén hámozzuk, mert az ízanyagok és a vitaminok főként itt
találhatók benne, mint általában a zöldség és gyümölcsféléknél.
A gombákat soha ne áztassuk, inkább egy laza kefével vagy ecsettel tisztítsuk meg a szennyeződésektől.
(Na jó, azért egyetlenegy! pillanatra folyóvíz alá tehetjük.)
A termesztett csiperke nyersen is fogyasztható, főként saláta illetve a savanyított változat készíthető belőle.
GOMBASALÁTA,
FŐTT MARHAHÚSSAL
Hozzávalók:
50 dkg apróbb gomba (barna, ízletes, fűszeres, ki, hogy ismeri)
25 dkg főtt marhahús
10-15 szem olívabobyó (paprikával töltött)
1 fej lilahagyma
10 dkg füstölt sajt
1 l víz
1 dl vörösborecet
2 csapott teáskanál só
4 teáskanál barna cukor
durvára tört bors
olívaolaj
A gombát felnegyedeljük, a főtt marhahúst csíkokra vágjuk, az olívabogyót pedig felkarikázzuk és egy tálba rakjuk őket.
A vizet, a borecettel és a sóval, borssal, valamint a barna cukorral, ízesítve felforraljuk. (De mindenki saját ízlésére alakítsa a savanyúságát.)
A forró levet ráöntjük a feldarabolt hozzávalókra, pár percig hagyjuk, hogy kigőzölje magát és utána (még melegen) frissentartó fóliával letakarjuk és egy napig hűtőben érleljük.
Tálalás előtt frissen lilahagymát keverünk hozzá, majd a levéből kiszedve, tányérra halmozzuk és füstölt sajt kockákkal (most éppen Scamorza) megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk.
Ha éppenséggel akad a kezünk ügyébe,akkor salátalevelekkel dúsíthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése