Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan.
Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése...
RAKOTT
ZÖLDBAB,
ZSÁLYÁVAL ÉS FÜSTÖLT SAJTTAL
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
(fagyos)
60 dkg
darált sertéslapocka
15 dkg rizs
1 fej
vöröshagyma
3 ger.
fokhagyma
25 dkg
paprika
1 szál
szárzeller
10 dkg
füstölt sajt le reszelve
1 nagy p.
tejföl (450g + a tálalás)
őrölt kömény
fűszerpaprika
zsálya
lestyán
só
zsemlemorzsa
A zöldbabot
sós vízeben, roppanós puhára főzzük.
Hagyományos
módon elkészítjük a párolt rizst.
A vöröshagymát
felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük.
Közben a
szárzellert, a paprikát, és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, majd a hagymához
adjuk, egyet rottyantunk rajt, aztán a darált húst is hozzákeverjük.
Megsózzuk,
köménnyel, lestyánnal, zsályával és zúzott fokhagymával ízesítve,
fűszerpaprikával meghintve és kevés vízzel felöntögetve 30-35 percig főzzük, úgy,
hogy épp csak minimális leve maradjon.
Ezután a
kész rizzsel, 2-3 kanál tejföllel és a reszelt füstölt sajt nagyjából felével
alaposan összekeverjük.
Egy tepsit kikenünk
olajjal, meghintjük zsemlemorzsával aztán egyenletesen elosztjuk benne a
zöldbab felét, erre borítjuk a húsos rizses részt, ügyesen elosztva, aztán ismét
a zöldbab következik. A maradék tejfölbe
belekeverjük a maradék reszelt sajtot és ráöntjük, rákenjük a zöldbab tetejére.
Előmelegített sütőben 180 -190 fokon, 50-55 perc alatt, amíg a teteje szépen
megpirul egybesütjük.
Tálaláskor
tejfölt kínálhatunk még mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése