TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. november 26., kedd

Padlizsán és köles avagy Viszonylag

Viszonylag új kedvenc a köles.
Viszonylag régi kedvenc a töltött padlizsán.














ZÖLDSÉGES KÖLESSEL TÖLTÖTT PADLIZSÁN
      ZSÁLYÁVAL ÉS FÜSTÖLT SAJTTAL
Hozzávalók:
2 db padlizsán (1/40-45 dkg)
10 dkg köles
2 szál szálzeller
1 db sárgarépa (15 dkg)
5-8 dkg reszelt füstölt sajt
4 ek. tejföl (+ tálalás)
zsálya

3,5 dl víz 
Először is készítjük a kölest, mert annak pihennie kell.
A kölest egy szűrőben alaposan! átmossuk, majd a forrásban levő vízbe borítjuk, elkeverjük, lángot levesszük a legkisebbre, és szép lassan, amennyire csak lehet, elfőzzük a levét...










...aztán egy fedővel letakarva, a tűzről lehúzva, 20-25 percig hagyjuk saját gőzében párolódni, dagadni. (Tehát hasonlóan, mint a rizst.)
A padlizsánokat félbe vágjuk majd a húsát ügyesen kivájjuk, de úgy, hogy a héja ne sérüljön meg, és a kiszedett részt felkockázzuk.
A megtisztított sárgarépát és a szárzellert is kis kockákra daraboljuk.
Ezután forró olívaolajon, picit megsózva, elkezdjük párolni a répát és a zellert, majd 2-3 perc elteltével a padlizsán kockákat is hozzáadjuk és közepes lángon, együtt aranysárgára pirítjuk.














Az elkészült, nem forró kölest, a pirított zöldségeket, a reszelt füstölt sajt ¾ részét és néhány levélke aprított zsályát alaposan összekeverünk, szükség szerint sózzuk.
Egy tepsit megkenünk olívaolajjal, belepakoljuk kivájt padlizsánokat és egységesen megtöltjük a zöldséges-kölessel.
A maradék füstölt sajtot, összekeverjük 4 ek. tejföllel és befedjük vele a megtöltött padlizsánokat.
200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük - figyeljünk rá!- ; tálaláskor plusz tejfölt esetleg fokhagymás tejfölt kínálhatunk mellé.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése