Viszonylag régi kedvenc a töltött padlizsán.
ZÖLDSÉGES KÖLESSEL TÖLTÖTT PADLIZSÁN
ZSÁLYÁVAL ÉS FÜSTÖLT SAJTTAL
Hozzávalók:
2 db padlizsán
(1/40-45 dkg)
10 dkg köles
2 szál
szálzeller
1 db
sárgarépa (15 dkg)
5-8 dkg reszelt
füstölt sajt
4 ek. tejföl
(+ tálalás)
zsálya
só
3,5 dl víz
3,5 dl víz
Először is készítjük
a kölest, mert annak pihennie kell.
A kölest egy
szűrőben alaposan! átmossuk, majd a forrásban levő vízbe borítjuk, elkeverjük,
lángot levesszük a legkisebbre, és szép lassan, amennyire csak lehet, elfőzzük
a levét...
...aztán egy
fedővel letakarva, a tűzről lehúzva, 20-25 percig hagyjuk saját gőzében
párolódni, dagadni. (Tehát hasonlóan, mint a rizst.)
A
padlizsánokat félbe vágjuk majd a húsát ügyesen kivájjuk, de úgy, hogy a héja
ne sérüljön meg, és a kiszedett részt felkockázzuk.
A megtisztított
sárgarépát és a szárzellert is kis kockákra daraboljuk.
Ezután forró
olívaolajon, picit megsózva, elkezdjük párolni a répát és a zellert, majd 2-3
perc elteltével a padlizsán kockákat is hozzáadjuk és közepes lángon, együtt
aranysárgára pirítjuk.
Az elkészült,
nem forró kölest, a pirított zöldségeket, a reszelt füstölt sajt ¾ részét és
néhány levélke aprított zsályát alaposan összekeverünk, szükség szerint sózzuk.
Egy tepsit megkenünk olívaolajjal, belepakoljuk kivájt padlizsánokat és egységesen megtöltjük
a zöldséges-kölessel.
A maradék
füstölt sajtot, összekeverjük 4 ek. tejföllel és befedjük vele a megtöltött
padlizsánokat.
200 fokos
sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük - figyeljünk rá!- ; tálaláskor plusz tejfölt esetleg fokhagymás tejfölt kínálhatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése