TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. november 11., hétfő

Libamell és gersli avagy 3x zöld

Márton napján...
...a sztorit ma már mindenki ismeri.
...aki nem, az egész évben éhezik!
...vagy valami ŐrültenJóÉtelt eszik 😉😁















ZÖLDFŰSZERES LIBAMELL
  ZÖLDSÉGES-VARGÁNYÁS ÁRPAKÁSÁVAL
    ÉS MÉZES ZÖLDALMÁVAL
Hozzávalók:
2 db hízott libamell (1/kb.40 dkg)
őrölt rozmaring
majoránna
kakukkfű
bors, só
20 dkg árpagyöngy (gersli)
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
20 dkg vargánya (fagyasztott, kockára vágva)
2 ger. fokhagyma
lestyán
majoránna
őrölt kömény
3-4 db szegfűszeg
petrezselyem zöldje
2-3 db zöld alma
1-2 ek. méz
Az árpagyöngyöt egy éjszakára hidegvízbe áztatjuk.
A zöldségeket feldaraboljuk, a fokhagymát durvára aprítjuk.
Egy kevéske zsiradékon megfuttatjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a fokhagymát és a fagyos vargányát, majd 1-2 perc elteltével a lecsepegetettet árpagyöngyöt is.
Majoránnával, lestyánnal, köménnyel, sóval és szegfűszeggel ízesítjük, - amennyiben a szegfűszegtől egy kicsit tartunk, akár el is hagyható vagy első főzéskor használjunk kevesebbet, aztán a legközelebbi alkalommal már lehetünk bátrabbak 😉 – majd rizottóhoz hasonlatosan, tehát mindig csak annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi, bele-belekevergetve főzzük, az árpagyöngy kb. 30 perc alatt pattanós puhára puhul – persze ínyünk szerint tovább is készíthetjük, de ugyi igazából nagyon puha „sosem” lesz-. Tálalásig lefedve melegen tartjuk, tálaláskor aprított petrezselyem zölddel frissítjük.
A sütőt bemelegítjük 160-170 fokra.
A libamellek bőrét beirdaljuk, (de csak a bőrét, a húsába nem vágunk bele!), sózzuk, borsozzuk, és majoránnával, őrölt rozmaringgal, kakukkfűvel alaposan bedörzsöljük.
Egy hideg, száraz serpenyőben, a bőrével lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk, illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 4-5 percig sütjük.
A kisült zsírjából egy-két kanálnyit átteszünk egy másik serpenyőbe.
Ha a serpenyőnket nem tudjuk berakni sütőbe, akkora melleket átrakjuk egy tepsibe, meglocsoljuk a zsírjával, és az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Tálalás előtt a sütőből kivéve, legalább 5 percet pihentetjük.
A félretett libazsíron alma gerezdeket karamellizálunk, a közben finoman mézzel megcsepegtetjük.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése