...a sztorit ma már mindenki ismeri.
...aki nem, az egész évben éhezik!
...vagy valami ŐrültenJóÉtelt eszik 😉😁
ZÖLDFŰSZERES
LIBAMELL
ZÖLDSÉGES-VARGÁNYÁS ÁRPAKÁSÁVAL
ÉS MÉZES ZÖLDALMÁVAL
Hozzávalók:
2 db hízott
libamell (1/kb.40 dkg)
őrölt
rozmaring
majoránna
kakukkfű
bors, só
20 dkg
árpagyöngy (gersli)
20 dkg
sárgarépa
15 dkg
petrezselyemgyökér
20 dkg vargánya
(fagyasztott, kockára vágva)
2 ger.
fokhagyma
lestyán
majoránna
őrölt kömény
3-4 db
szegfűszeg
petrezselyem
zöldje
só
2-3 db zöld
alma
1-2 ek. méz
Az árpagyöngyöt
egy éjszakára hidegvízbe áztatjuk.
A
zöldségeket feldaraboljuk, a fokhagymát durvára aprítjuk.
Egy kevéske zsiradékon
megfuttatjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a fokhagymát és a fagyos vargányát, majd
1-2 perc elteltével a lecsepegetettet árpagyöngyöt is.
Majoránnával,
lestyánnal, köménnyel, sóval és szegfűszeggel ízesítjük, - amennyiben a
szegfűszegtől egy kicsit tartunk, akár el is hagyható vagy első főzéskor használjunk
kevesebbet, aztán a legközelebbi alkalommal már lehetünk bátrabbak 😉
– majd rizottóhoz hasonlatosan, tehát mindig csak annyi vízzel öntjük fel,
ami ellepi, bele-belekevergetve főzzük, az árpagyöngy kb. 30 perc alatt pattanós
puhára puhul – persze ínyünk szerint tovább is készíthetjük, de ugyi igazából
nagyon puha „sosem” lesz-. Tálalásig lefedve melegen tartjuk, tálaláskor
aprított petrezselyem zölddel frissítjük.
A sütőt
bemelegítjük 160-170 fokra.
A libamellek
bőrét beirdaljuk, (de csak a bőrét, a húsába nem vágunk bele!), sózzuk,
borsozzuk, és majoránnával, őrölt rozmaringgal, kakukkfűvel alaposan
bedörzsöljük.
Egy hideg, száraz
serpenyőben, a bőrével lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk, illetve
kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 4-5 percig sütjük.
A kisült zsírjából
egy-két kanálnyit átteszünk egy másik serpenyőbe.
Ha a
serpenyőnket nem tudjuk berakni sütőbe, akkora melleket átrakjuk egy tepsibe,
meglocsoljuk a zsírjával, és az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Tálalás
előtt a sütőből kivéve, legalább 5 percet pihentetjük.
A félretett
libazsíron alma gerezdeket karamellizálunk, a közben finoman mézzel
megcsepegtetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése