Ezzel kapcsolatban van egy mániám, de lehet hogy kettő.
1. A bors nem fűszere a pörköltnek.
2. A gulyásnak nem fűszere a babérlevél.
Ezeket nekem még így tanították - Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek, tankönyv 1998-as kiadás.
Természetesen mindkettőnek az ellenkezője van elterjedve, ami nem azt jelenti, hogy az rossz lenne, de a tanított alap az más; bár azzal is kellett már szembesülnöm, hogy 20-25 év alatt az alapok is megváltoztak 😕 ? !
Ami viszont nem változott (talán) azok a módozatok; ezt tudtam a legjobban, a tanárnő szinte mindig tőlem kérdezte ki, és ez a következőképp hangzott:
...de most azért nagyon leegyszerűsítve:
Gulyás leves: kevesebb hús, több burgonya, csipetke, bővebb lé
Bográcsgulyás: a hús kicsivel több mint a burgonya, csipetke, sűrű
Alföldi gulyás: Bográcsg. + zöldség - csipetke
Szegedi -II- + zöldség + csipetke
Szerb -II- + kelkáposzta
Csángó -II- + savanyúkáposzta
Kolozsvári -II- + fejes káposzta
..és ott van a Székely gulyás ami nem is gulyás, mert sertéshússal készül burgonya nélkül és úgy került be a köztudatba, hogy Székelykáposzta 😉
Ja! és van még egy👉👇
..és ott van a Székely gulyás ami nem is gulyás, mert sertéshússal készül burgonya nélkül és úgy került be a köztudatba, hogy Székelykáposzta 😉
Ja! és van még egy👉👇
ŐrültenJó GULYÁS
SOK ZÖLDSÉGGEL
80 kg
marhalapocka
60 dkg
burgonya
2 szál
sárgarépa
1 szál
petrezselyemgyökér
1 szál
szárzeller
2 db paprika
1 db
paradicsom
1 nagy fej
vöröshagyma
4 ger.
fokhagyma
fűszerpaprika
őrölt kömény
só
sertészsír
A marhahúst
felkockázzuk.
A vöröshagymát
felaprítjuk és egy kevés sertészsíron üvegesre sütjük, aztán rádobjuk a felkockázott
hús.
A paprikát
és a paradicsomot kis kockákra daraboljuk és amikor a hús elvesztette nyers
színét, kifehérdett, ezeket is hozzáadjuk, megsózzuk, köménnyel és 3 gerezd
zúzott fokhagymával ízesítjük.
Párpercig
rotyogtatjuk, aztán meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, annyi vízzel felöntve,
ami finoman ellepi elkezdjük a főzését; ahogy a leve elforr, ismét felöntjük,
és ismét elfőzzük, és így tovább; talán nem a legjobb hasonlat, de úgy, mint a
rizottót – ezt szoktam úgy írni; hogy pörkölt módján főzzük – tehát nem sok
vízzel öntjük fel, mert nem bő lében főtt húst készítünk 😉
Közben a zöldségeket
és a burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk, - a szárzellert aprókocára
szoktam vágni, de ennek hiányában egy pici (fél maroknyi) darab gumós zeller is
megfelel -.
Amikor a hús
már harapható puhára főtt, hozzáadjuk a zöldségeket, a maradék 1 gerezd fokhagymát
zúzva, felöntjük vízzel majd egy forrás után a burgonyát is hozzáadjuk, aztán
megint felöntjük.
- A zöldségek
és a burgonya főzésére 20-30 percet számolhatunk -.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése