Ilyenkor ráérünk foglalkozunk egy kicsit az egészségükkel is.
Így tettem ma én is, egy viszonylag egyszerű gombalevest készítettem, amelynek a betétje nem más volt mint a köles. Az igazsághoz tartozik, hogy én 10 deka kölessel készítettem, amitől jó tartalmas, "sűrű" lett, ezért a receptbe már csak 6-8 dekát írtam.
Egyébiránt a köles nagyon egészséges gabonaféle, pl. >"Azonban legnagyobb mennyiségben káliumot tartalmaz, mely csökkenti a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák-, a plakkformálódás esélyét, végső soron szívproblémák kialakulását." < cleaneating.hu
No, akkor ezzel meg is van a heti egészségtudat 😉
Szép hetet mindenkinek.
...most már ehetünk valami igazit is 😁
ZSÁLYÁS VARGÁNYALEVES KÖLESSEL
Hozzávalók:
25 dkg
vargánya (több is lehet)
10 dkg
sárgarépa
1 közepes
fej vöröshagyma
6-8 dkg
köles
3 ek. tejföl
friss zsálya
(lehetőség szerint)
fűszerpaprika
őrölt kömény
bors, só
A vargánya
gombát kockákra daraboljuk, de méretétől függően, szeletelhetjük is.
A sárgarépát
szintén kockákra vágjuk.
A
vöröshagymát felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, majd rádobjuk
a sárgarépát, 1-2 perc párolás után a gombát is hozzáadjuk.
Amikor már a
gomba is szépen megpirult, megsózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, egy egész
kevés fűszerpaprikával meghintjük, és felöntjük bő 1 liter vízzel.
Aztán ha már felforr beleborítjuk a kölest is,
közepes lángon, közbe-közbe megkevergetve, puhára főzzük.
A zsályát felaprítjuk,
a tejfölt egy-két kanál meleglével kikeverjük és a főzés végén ezeket is
hozzáadjuk a leveshez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése