Zöldspárga a föld fölött nő, a fehér a föld alatt. A zöldspárgát nem kell pucolni - hámozni, a fehéret igen, mert a héjától kesernyés lehet. A zöldspárga zsengébb, zamatosabb, krémlevesnek viszont a "mindenképp" fehéret használjuk. A zöldspárga nyersen élvezhető, a fehér öléggé megossza véleményeket, ezért inkább csak főzve, párolva.
A legfontosabb a zöldspárga zöld, a fehér meg fehér 😁
SPÁRGÁS CSIRKERAGU CURRY-VEL
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
10 dkg bacon
50 dkg fehér
spárga
15 dkg
koktélparadicsom
1 szál szárzeller
2 ger.
fokhagyma
1 tk.
kristálycukor
curry por
őrölt római kömény
vaj és
olívaolaj
só
A fehér spárgát a zölddel ellentétben illik
megpucolni; tehát az alsó „fás”részét levágni (2-3 cm), majd a teteje – spárgasíp,
spárgarügy – alatt egy zöldséghámozóval, vékonyan lehúzni a külső részét.
A bacon-t vékony
csíkokra vágjuk, a csirkemellet pedig kis kockákra, aztán vaj és olívaolaj
keverékén szépen elkezdjük pirítani.
Közben a
szárzellert vékony szeletkékre daraboljuk és a húshoz adjuk, 2-3 percig pirítjuk
még, majd megsózzuk, felöntjük bő 1,5 deci vízzel.
A koktélparadicsomot
negyedekbe, a spárgát pedig kicsit ferdén, kb. 2 centis darabokra vágjuk és a
raguhoz adjuk, római köménnyel és curry porral ízesítjük, 15-20 perc alatt készre
főzzük, az utolsó 3 percnél zúzott fokhagymával és egy teáskanál kristálycukorral
finomítjuk.
Köretnek
párolt rizs illik hozzá, ami nálam egy kis vad (indián) rizzsel van keverve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése