A minap rákívántam a paradicsomos káposztára.
Nem is!
A másik a szegfűszeg, ami nálam a paradicsomos káposzta természetes ízesítője.
Kérem szépen én ezt a Mamikámtól tanultam, aki szintén a Mamikájától tanulta és feltehetőleg Ő, tehát az én Dédmamikám, meg az Ő Mamikájától, aki az én Ükma..hagyjuk inkább, Őt aztán már nem is ismertem.
PARADICSOMOS KELKÁPOSZTA,
ZABPELYHES HÚSGOLYÓKKAL
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
2 db paprika
1 nagy dob. paradicsompüré (140g)
5-6 szem szegfűszeg
2 ek. liszt
1-2 ek. kristálycukor
kömény (őrölt vagy egész)
só
a golyókhoz:
35 dkg darált hús
3 ek. zabpehely
2 ger. fokhagyma
petrezselyem zöldje
bors, só
A káposzta elkészítése lényegében megegyezik a normál paradicsomos káposztával.
A vöröshagymát félkarikákra vágjuk, kevéske zsiradékon megfonnyasztjuk, aztán hozzáadjuk a szintén félkarikákra vágott paprikát.
Időközben a kelkáposztát is felszeleteljük kb.:3-4 centis, kis csíkokra, darabokra és az alaphoz keverjük.
Ezután felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi, de picivel kevesebb is lehet, mert a káposzta úgyis összeesik egy kicsit; hozzáadjuk a paradicsompürét és a szegfűszeget, köménnyel, sóval ízesítjük.
A darált húshoz adjuk a zabpelyhet, a zúzott fokhagymát, egy jó adag aprított petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük, majd formás, tömör, kis golyókat formázunk belőle (nekem ebből a mennyiségből 18 db-ot sikerült kihoznom).
Amikor a káposzta, félig főtt állapotban van, a húsgolyókat szépen ráhelyezzük a „tetejére” és hagyjuk nyugodtan főni, nagyjából 10 perc elteltével, a golyókat átmozgatjuk, átforgatjuk és még 5-10 percig főzzük...
A lisztből rántást készítünk, és ha a káposzta, és a golyók is megfőttek, az étkünket berántjuk, utóízesítjük és ízlés szerint cukorral lágyítjuk az ízét.
(Ha egész köményt használunk, már az elején a hagyma közé szórhatjuk, hogy szépen „kipattogjon”)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése